Stiri: Energie

Sprijin pentru transportatori 2024: Compensarea creșterii prețului la combustibil

Piaţa carburanţilor auto: Decizia luată de Consiliul Concurenţei

19.10.2021

Piaţa carburanţilor auto. Consiliul Concurenței efectuează o analiză pe piața comercializării angro de carburanți auto. Scopul este de a identifica factorii care au determinat recentele majorări de prețuri ale carburanților, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței.

Astfel, în cadrul acestui studiu, declanșat la începutul lunii septembrie, autoritatea de concurență solicită informații și documente tuturor operatorilor implicați, dar și opinii ale autorităților publice cu atribuții în domeniu.

Piaţa carburanţilor auto. Recomandări şi măsuri

În urma analizei, Consiliul Concurenței poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței şi, implicit, asupra consumatorilor. În cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.

De altfel, comercializarea carburanților atât angro, cât și cu amănuntul a fost în mod constant în atenția Consiliului Concurenței.

Companii sancţionate

Astfel, autoritatea de concurență a sancționat 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare.

De asemenea, autoritatea de concurență a sancționat şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Consiliul Concurenței a câștigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate și care au contestat decizia autorității, instanța confirmând încălcarea legii concurenței.

Monitorul Preţurilor

Pentru a stimula concurența pe piața comercializării carburanților, autoritatea de concurență a lansat aplicaţia Monitorul preţurilor pentru carburanţi. Acesta afişează preţurile pentru toate tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) practicate în reţelele:

  • OMV
  • Petrom
  • Rompetrol
  • Mol
  • Lukoil
  • Socar
  • Gazprom

Citeşte şi Enel a lansat o nouă emisiune de obligaţiuni. Anunţ important