Piata constructiilor 2019

Piața construcțiilor, în scădere în prima lună din 2019

18.03.2019

Piața construcțiilor 2019. În prima lună din acest an, volumul lucrărilor de construcții a scăzut atât ca serie brută cu 4,9% față de luna corespunzătoare a anului precedent cât și ca serie ajustată cu 8,3% în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Față de decembrie 2018, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 66,4%, scădere evidenţiată astfel:

 • lucrările de reparaţii capitale cu 78,4%
 • lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 76%
 • lucrările de construcţii noi cu 59,7%

Piața construcțiilor 2019. Clădiri rezidențiale, scădere de 56,9%

De asemenea, pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi astfel:

 • construcţiile inginereşti cu 74,9%,
 • clădirile rezidenţiale cu 56,9%
 • la clădirile nerezidenţiale cu 56,5%

În schimb, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut per total cu 5,1%, creştere determinată de lucrările de construcţii noi cu 16,8%.

Piața construcțiilor 2019. Lucrări de întreținere

În schimb, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 16,8% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 3,5%.

INS a mai anunțat că pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 20% şi la clădirile rezidenţiale cu 14,3%. Construcţiile inginereşti s-au redus cu 1,6%.

Piața construcțiilor 2019. Ianuarie 2019 vs. ianuarie 2018

În ianuarie 2019 comparativ cu ultima lună din 2018, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 4,9%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 13,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 4%.

Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 10,0%.

De asemenea, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor s-a redus la:

 • construcţiile inginereşti cu 10,6%
 • clădirile nerezidenţiale cu 9,0%
 • clădirile rezidenţiale au crescut cu 10,1%

Conform INS, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 8,3%.

În plus, pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,8% şi la lucrările de construcţii noi cu 7,2%. Creştere a avut loc la lucrările de reparaţii capitale cu 9,7%.

Totodată, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe obiecte de construcţii, la construcţiile inginereşti cu 12,4% şi la clădirile nerezidenţiale cu 10,3%. Creştere s-a înregistrat la clădirile rezidenţiale, cu 7,2%.

Citește și Finanțări pentru promovarea produselor tradiționale românești

 

 

 

Citiți și despre:

 • Construcţiile, creştere importantă în perioada ianuarie-august 2015Construcţiile, creştere importantă în perioada ianuarie-august 2015 În perioada ianuarie - august, volumul lucrărilor de construcții a crescut, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 11,1%, respectiv cu […]
 • Volumul lucrărilor de construcţii, în creştereVolumul lucrărilor de construcţii, în creştere Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primul semestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 10,3% ca serie brută şi cu 10,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de […]
 • Cum a evoluat sectorul construcţiilor în luna mai?Cum a evoluat sectorul construcţiilor în luna mai? În luna mai, volumul lucrărilor de construcții a crescut, față de luna precedentă, ca serie brută cu 12,3%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 2,8%, […]
 • Volumul lucrărilor de construcţii, în creştereVolumul lucrărilor de construcţii, în creştere În luna februarie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 24,3%, […]
 • Sectorul construcțiilor, în scădere în augustSectorul construcțiilor, în scădere în august În luna august a anului curent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu […]