Slide

Stiri: Constructii

Piața constucțiilor, dezbătută la ”Real Estate & Construction Forum”

28.03.2015

Pe 24 martie, BusinessMark a organizat evenimentul ”Real Estate & Construction Forum”, în cadrul căruia a fost analizată piața imobiliară din România. Cu această ocazie au fost prezentate cele mai atractive proiecte ale dezvoltatorilor în 2015, pe segmentul rezidențial, comercial și birouri, evoluția prețurilor și sursele de finanțare, piața materialelor de construcții, precum și aspecte fiscale și legislative specifice industriei.

Speakerii primei sesiuni de discuții au fost Dragoș Vîlceanu, Președinte, Asociația Brokerilor Imobiliari, Adrian Vascu, Președinte, Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România și Alexandra Smedoiu, Senior Manager, Consultanță Fiscală, PwC România.

”Potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în anul 2007 au fost înregistrate 700.000 de tranzacții. În anul 2009, numărul lor a scăzut la jumătate, 350.000. În 2011 au fost înregistrate 550.000 de tranzacții, în 2012, 700.000, iar în anii 2013 și 2014, numărul tranzacțiilor s-a menținut la 825.000 de tranzactii”, a declarat Dragoș Vîlceanu.

Totodată, Adrian Vascu a prezentat o analiză a orașului Cluj-Napoca, precitând că numărul de locuințe a crescut constant în perioada 1977-2011, în paralel cu creșterea suprafeței locative.

Potrivit acestuia, locuințele construite în perioada 1992-2002 au fost mai spațioase decât în perioaa precedentă și numărul acestora a crescut cu 2%. De asemenea, în perioada 2002-2012 numărul de locuințe și numărul de camere au crescut semnificativ, deși populația a înregistrat o ușoară scădere (3%).

”Anul 2014 a fost marcat de foarte multe probleme practice: impozitul pe construcții, impozitul pe clădiri aplicabil în cazul amenajărilor de clădiri, reevaluări de clădiri, demolări și modernizări. Anul în curs va fi marcat de scutirea amenajărilor la clădiri de impozit pe construcții (indiferent de valoare), reducerea impozitului pe construcții de la 1,5% la 1% și de regulile speciale pentru contribuabilii care aplică IFRS”, a explicat Alexandra Smedoiu, Senior Manager, Consultanță Fiscală, PwC România.

Cea de-a doua sesiune a conferinței i-a avut că invitați pe Claudiu Georgescu, Președinte, Asociația Producătorilor de Materiale pentru Construcții din România, Bogdan Pîrvu, CEO, AdePlast, Andrei Sulyok, Director General, Lindab România și Bogdan Bălan, Prduct Manager, Saint-Gobain România.

”AdePlast este cel mai important producător român de materiale pentru construcții, cu capital 100% românesc. Este totodată singura companie din România care produce termosistem complet cu certificare europeană ETAG”, a declarat Bogdan Pîrvu, CEO, AdePlast.

Bogdan Bălan, Product Manager, Saint-Gobain România a vorbit despre tendințele în evaluarea impactului pe care sectorul de construcții îl are asupra mediului.

”De ce ne interesează tendințele în evaluarea impactului asupra mediului? În 2008 certificarea clădirilor era ”right thing to do”, în 2014 ea se face la cererea clienților (dezvoltatori). Specialiști în domeniu apreciază că peste 50% din spațiile de birouri noi din București țintesc în 2015 o clasificare de sustenabilitate”, a declarat acesta

La rândul său, Claudiu Georgescu, Președinte, Asociația Producătorilor de Materiale pentru Construcții din România a afirmat că deși, în România industria construcțiilor a scăzut cu 10% în 2014, piață materialelor de construcții a crescut cu 3% anul trecut.

”Putem înțelege că apare un fenomen prin care industria materialelor începe să de distanțeze de industria construcțiilor. Acest lucru se realizează în primul rând prin creșterea exporturilor”, a declarat Claudiu Georgescu.