Stiri: Finante

Piața consultanței fiscale și auditului financiar.

Consiliul Concurenței, recomandări pentru piața consultanței fiscale și auditului financiar

12.10.2022

Piața consultanței fiscale și auditului financiar. Consiliul Concurenței recomandă eliminarea prevederilor legale care obligă companiile din domeniul consultanței fiscale și auditului financiar să fie deținute de acționari profesioniști în aceste domenii. Recomandarea vine în urma unui studiu derulat pe această piață și pus în dezbatere publică.

Prevederi legale

Astfel, autoritatea de concurență a finalizat studiul în care a analizat dacă prevederile legale care condiționează înființarea sau autorizarea firmelor din domeniul consultanței fiscale și al auditului financiar de existența în acționariatul acestora a profesioniștilor din domeniile respective reprezintă bariere care afectează concurența, prin restricționarea accesului operatorilor economici pe piețele respective.

Piața consultanței fiscale și auditului financiar. Deținerea capitalului social

În urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că modificarea legislației în sensul eliminării prevederilor referitoare la deținerea capitalului social de către persoane care sunt consultanți fiscali ar putea conduce la întărirea concurenței și la accesul mai multor furnizori de servicii pe piață. În același timp, asigurarea unor condiții pentru stimularea concurenței ar putea avea ca efect creșterea calității serviciilor și a eficienței, contribuind la promovarea intereselor clienților.

Studiul privind impactul asupra concurenței a prevederilor legale care condiționează înființarea/autorizarea firmelor din domeniul consultanței fiscale și al auditului financiar de existența în acționariatul acestora a profesioniștilor din domeniile respective poate fi consultat pe pagina web a instituției până la data de 7 noiembrie 2022.

Citește și Audit și consultanță la distanță: Ce soluții se pot aplica?