Stiri: Constructii

Cladiri de birouri Bucuresti

Trei tranzacții importate pe piața de birouri din Cluj

31.05.2019

Piața de birouri din Cluj 2019. Cushman & Wakefield Echinox a anunțat că a intermediat în primele luni ale anului trei tranzacţii de închiriere a unor spaţii de birouri din Cluj. Acestea au o suprafaţă cumulată de 6.500 de metri pătraţi. Chiriaşi sunt trei companii de IT, deja prezente în oraş.

Piața de birouri din Cluj 2019. Extindere

Companiile ocupau birouri cu o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi. Astfel, mutarea în noile spaţii le va permite să se extindă, având potenţial să îşi dubleze echipele locale. Companiile au ales trei clădiri noi. Acestea sunt aflate în dezvoltare în zona centrală a oraşului.

Piața de birouri din Cluj 2019. Riverbed Technology

Riverbed Technology, companie cu sediul central în San Francisco, a închiriat un spaţiu de 1.400 de metri pătraţi în clădirea Advancity Offices. Compania îşi va muta activitatea în vara acestui an.

Per total, Riverbed Technology are peste 2.400 de angajaţi în 50 de birouri din întreaga lume,

Radu Farcaş, Director Engineering, Riverbed Technology: „Echipa Riverbed a crescut şi va creşte şi mai mult, iar spaţiul actual a devenit neîncăpător. Am ales să ne mutăm în clădirea Advancity deoarece avem posibilitatea de a ne desfăşura activitatea pe un singur etaj, ceea ce favorizează comunicarea între echipe. De asemenea, am vrut să ne aliniem cu restul birourilor Riverbed din lume din punct de vedere al calităţii. Având echipe mixte, care conţin atât profesionişti cu multă experienţă, cât şi tineri la început de carieră, era important un acces facil către universităţi, dar şi către grădiniţe şi şcoli. Am vrut să beneficiem din plin de sistemul de transport în comun, aproape de intersecţia axelor nord-sud, est-vest, iar proximitatea de centru ne oferă opţiuni cât mai variate pentru masa de prânz.”

Piața de birouri din Cluj 2019.  Analog Devices

Analog Devices, companie cu sediul central în Norwood, în apropiere de Boston, a închiriat aproape 1.200 de metri pătraţi în clădirea UBC Riviera. Clădirea este dezvoltată lângă centrul comercial Iulius Mall Cluj.

Compania are afaceri de peste 5 miliarde de dolari pe an.

Andrei Cozma, Site Manager, Analog Devices: „La începutul anului 2019, Analog Devices Cluj, o filială a Analog Devices Inc., a început procesul de relocare în clădirea UBC Riviera Office în scopul extinderii activităţii şi creşterii echipei de dezvoltare. Această nouă locaţie a fost aleasă în principal datorită standardelor înalte de calitate pe care clădirea le oferă şi din perspectiva poziţionării clădirii într-una dintre cele mai bine cotate zone din Cluj. Având o suprafaţă de peste 1.000 mp, noua locaţie va oferi filialei din Cluj posibilitatea de creştere până la un număr de 100 angajaţi în perioada următoare, devenind astfel un important centru de dezvoltare Analog Devices la nivel global.”

Cea de-a treia companie, cu sediul central în Marea Britanie, a închiriat un spaţiu de 4.000 de metri pătraţi. Birourile se află într-o altă clădire modernă din centrul Clujului.

Piața de birouri din Cluj 2019.  Ce spun reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox?

Monica Vasile, Director, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Cluj-Napoca rămâne oraşul din afara Capitalei cu cel mai mare potenţial de absorbţie atât a companiilor nou intrate în România, cât şi a companiilor care au în plan o extindere, având cel mai mare stoc de spaţii de birouri moderne din ţară. Cea mai mare parte a clienţilor continuă să fie din sectorul de IT&C, aproape toate cererile pe care le procesăm fiind din zona aceasta. Ca şi locaţii, cererile sunt concentrate pe zona de centru, mai ales că nu există fluctuaţii mari ale chiriei. Acestea sunt situate la 14 – 14,5 euro/mp/lună.”

Conform acestuia, criteriile clienţiilor în alegerea spaţiilor de birouri sunt:

  • accesul facil dinspre aeroport
  • facilităţile pentru angajaţi atât în clădire, cât şi în zonă
  • specificaţiile tehnice foarte bune
  • un design eficient al spaţiilor.

Piața de birouri din Cluj 2019.  Cea mai mare piață office din afara Capitalei

Cluj-Napoca este cea mai mare piață de birouri din afara Bucureștiului, cu un stoc de aproximativ 300.000 de metri pătrați. În condiţiile în care, la o populaţie de 325.000 de locuitori, oraşul are peste 68.000 de studenţi şi cursanţi înscrişi în instituţii de învăţământ superior. Piaţa forţei de muncă este foarte activă, companiile fiind într-o continuă căutare de tineri profesionişti. De altfel, cu un salariu mediu net de 682 de euro/lună, Clujul ocupă a doua poziţie la nivel naţional, după Bucureşti (793 euro/lună), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Piața de birouri din Cluj 2019. O activitate semnificativă

David Stănescu, Senior Consultant, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Cu forţă de muncă specializată, infrastructură bine dezvoltată şi un potenţial turistic ridicat, piaţa de birouri din Cluj a avut parte de o activitate semnificativă în ultimii ani, înregistrând o foarte bună rată de absorbţie a spaţiilor moderne. Accentul pus pe resursa umană de către marile companii din oraş creează concurenţa în procesul de recrutare, beneficiile pe care acestea le oferă ajungând să atragă personal preţios chiar şi din Capitală. Ne aşteptăm ca în ritmul actual în care evoluează piaţa de birouri, oraşul să atragă şi servicii conexe.”

Citește și Cât costă o trotinetă electrică. Prețuri?