Stiri: Constructii

Piața de birouri din Cluj devine atractivă pentru investitorii internaționali

29.06.2018

Colliers International România a anunţat că a intermediat vânzarea clădirii de birouri Maestro Business Center din Cluj-Napoca. Achiziția a fost realizată de First Property Group, fond de investiții britanic, şi sprijină deschiderea unei noi piețe de investiții în Cluj-Napoca.

“Sunt foarte mulțumit de investiția făcuta de noi și clienții noștri în această clădire de birouri bine amplasată în centrul orașului Cluj-Napoca. Cluj-Napoca este un oraș cu creștere rapidă, care susține atât chiriile, cât și creșterile de capital”, a afirmat Ben Habib, Group Chief Executive în cadrul First Property Group.

În ultima perioadă, Cluj-Napoca și-a consolidat statutul de pol de birouri în curs de dezvoltare, multe centre de afaceri importante alegând să-și stabilească sediile acolo. Având un stoc de aproape 210.000 mp spații de birouri moderne și cu livrări de aproape 47.000 mp anunțate pentru 2018, orașul rămâne principalul punct de atracție din afara Bucureştiului, fiind al doilea cel mai mare centru universitar din țară și având cea mai mare densitate de studenți la nivel național, cu peste 200 de studenți la 1.000 de locuitori.

Maestro Business Center este situat în zona centrală a Clujului. Locația strategică și buna calitate a proprietății au atras numeroși chiriași internaționali, inclusiv Steelcase, IBM, PwC, Hewlett Packard și Global Convergence, pe o suprafață închiriabilă totală de 6.845 mp. Proiectul are în prezent un nivel de ocupare de 100%.

„Comparativ cu Bucureștiul, piața de birouri din Cluj-Napoca este o piață în dezvoltare, dominată de capital local. Potențialul regiunii, însă, este puternic din multe puncte de vedere, iar intrarea fondului britanic prin achiziția Maestro Business Center marchează o schimbare în tiparul investitorilor prezenți și susține buna evoluție a pieței. Acest fenomen va căpăta amploare odată pentru că fundamentele pieței sunt solide, dar și pentru că stocul de clădiri devine competitiv pentru orice alt activ similar din București”, a explicat Anca Svoronos, Senior Associate Investment & Debt Advisory în cadrul Colliers International Romania.

Prin vânzarea Maestro Business Center, Colliers Romania devine prima agenție internațională care intermediază o tranzacție pe piața de birouri dintr-un oraș regional din România, după cele de top încheiate în Capitală. Printre acestea din urmă se numără achiziția Floreasca Park în anul 2015 și achizițiile Construdava, Phoenix Tower, Premium Point și Premium Plaza în anul 2016.

„Ne așteptăm ca în viitorul apropiat să se încheie și alte tranzacții de birouri pe piața din Cluj-Napoca. Randamentele sunt atractive, produsele sunt de o calitate foarte bună și cererea este încă puternică, toate acestea creând premisele unei investiții atrăgătoare pentru orice investitor”, a încheiat Anca Svoronos.