Slide

Stiri: Sănătate

Piaţa de celule stem va ajunge la 14-15 milioane euro, în acest an

24.09.2014

Piaţa de celule stem din România va ajunge, în acest an, la 14-15 milioane euro, potrivit estimărilor Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS). Reprezentanţii Asociaţiei au declarat, într-o conferinţă de presă, că anual în România se realizează 10.000-14.000 de recoltări de celule stem din cordonul ombilical, la naştere, şi că deşi până în prezent nu s-a realizat niciun transplant în ţara noastră, există în jur de 6 români care au beneficiat de acest tratament, în străinătate.

„România se pregăteşte pentru primul său transplant de celule stem recoltate la naştere”, a declarat Bogdan Ivănescu, vice-preşedinte al ARBACS, adăugând însă că aceasta este supoziţia sa, plecând de la ceea ce se întâmplă la Spitalul Fundeni, unde de curând a început un studiu experimental cu celule stem recoltate la naştere, şi în Spitalele Universitare din Târgu Mureş şi Cluj Napoca.

În plus, conform acestuia, primul transplant este foarte greu de asumat de medici, întrucât celule stem sunt la ora actuală „în lumina reflectoarelor”, la nivel internaţional.

Motivul pentru care până acum nu s-a realizat niciun astfel de transplant în ţara noastră are la bază atât asumarea acestuia de către medici, cât şi considerente tehnologice şi logistice.

De asemenea, Dorin Pirciog, preşedinte al ARBACS, a afirmat, în cadrul conferinţei, că anul trecut, la nivel mondial, s-au realizat peste 1 milion de transplanturi cu celule stem, dintre care aproximativ 30.000 au fost celule stem din cordonul ombilical.

Costul unui transplant porneşte de la 30.000 de euro şi poate ajunge, în unele ţări din UE, chiar la peste 100.000 de euro.