Stiri: Sanatate

Piaţa de celule stem va depăşi 15 milioane de euro, în 2014

26.02.2014

Piaţa de celule stem din România va depăşi în acest an 15 milioane de euro, cu toate că rata natalităţii este pe un trend descendent. La ora actuală, piaţă autohtonă de celule stem se ridică la aproximativ 15 milioane de euro, iar Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) estimează că această valoare va creşte în 2014.

În 2013, numărul de naşteri, la nivel naţional, a înregistrat o uşoară scădere. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, în România, s-au născut aproximativ 145.000 copii, cu 4% mai puţini decât în aceeaşi perioadă a anului 2012.

“Desi rată natalităţii în România se află pe o pantă descendentă, în 2013 înregistrându-se mai puţine naşteri decât în 2012, numărul familiilor care au decis să apeleze la serviciile băncilor membre ARBACS a crescut cu aproximativ un punct procentual, de la 5% în 2012 la 6% în 2013. Numeroasele campanii de informare desfăşurate de membrii ARBACS, care au avut că scop creşterea informării şi accesibilităţii familiilor din România la acest serviciu medical, au făcut că recoltarea de celule stem la naştere să devină un procedeu cunoscut şi corect evaluat de către parinti”, a declarat Dr. Bogdan Ivanescu, preşedinte ARBACS.

Una din principalele dificultăţi cu care s-au confruntat actorii din piaţă de celule stem din România a constituit-o, până acum doi ani, lipsa unei dovezi palpabile a utilităţii acestor celule şi pentru clienţii români.

Cele trei bănci membre ARBACS, Biogenis, Cord Blood Center Medical şi Stem SURE, au deţinut, anul trecut, o cotă de piaţă de aproximativ 70%. Pentru acest an, Asociaţia estimează un avans al cotei de piaţă la 75%.