Piața de consultanță în management din Republica Moldova în perioada 2022-2023. AMCOR (Asociația Consultanților în Management din România) a realizat un studiu privind piața de consultanță în management din Republica Moldova în perioada 2022-2023.
Declarația președintelui AMCOR
”Studiul pieței de consultanță în management din Republica Moldova este prima inițiativă de acest gen din Republica Moldova. Realizat pe baza datelor culese în prima jumătate a anului 2023 de la 25 de firme participante, Studiul pieței de consultanță este o oglindă a modului în care anul 2022 s-a derulat pentru firmele de consultanță și oferă câteva informații importante și cu privire la evoluțiile din 2023.
Realizarea unui studiu al pieței de consultanță în management din Republica Moldova este cu siguranță o sarcină dificilă din cauza faptului că pe piață există, la fel ca în România, un decalaj între numărul firmelor care au cod CAEN 7022 și numărul firmelor care scriu și implementează efectiv proiecte de consultanță în management.
Estimăm că în Republica Moldova, la finalul anului 2022, erau active cca. 619 firme de consultanță în management, cu un număr total de cca. 1591 de angajați, a căror cifră de afaceri totală însumează cca. 43 milioane EUR. Această estimare include și activități de servicii externalizate, precum și anumite activități de consultanță în domeniul investițiilor financiare și M&A.
Studiul de față include răspunsuri atât de la firme mari de consultanță în management, cât și de la firme mici și considerăm că este reprezentativ, prin rezultatele sale, pentru ansamblul pieței de consultanță. Le mulțumim tuturor participanților la acest studiu, atât celor care au furnizat date cât și celor care le-au analizat și interpretat. De asemenea, dorim să le transmitem mulțumiri și partenerilor noștri care au diseminat chestionarul care a stat la baza acestui studiu și către bazele dumnealor de date”, a afirmat Petre Luigi Luican, Președinte AMCOR
Dimensiunea reală a pieței de consultanță din Republica Moldova
AMCOR estemează că dimensiunea reală a pieței de consultanță din Republica Moldova nu depășește 43 milioane de euro și cuprinde un număr de aproximativ 619 firme active, cu un număr total de 1591 de salariați.
Cifra de afaceri a firmelor în anul 2022
Cifra de afaceri cumulată a respondenților la studiul de față a fost de 4.627.115 euro.
Din totalul firmelor respondente, 40% au declarat creșteri mari, de 50%, ale cifrei de afaceri comparativ cu anii anteriori, în timp ce 20% au declarat stagnări ale cifrelor lor de afaceri și 40% au declarat scăderi de 10% și 11-30% ale cifrelor lor de afaceri.
Situația este una echilibrată pentru că pondere procentuală a firmelor care au declarat scăderi este egală cu cea a firmelor care au declarat creșteri ale cifrelor lor de afaceri, respectiv 40%.
În ceea ce privește creșterea cifrelor de afaceri, aceasta a fost una consistentă de 50%.
Factori care au contribuit la creșterea afacerilor
Toți respondenții la studiul din acest an au menționat ca principal factor care a contribuit la creșterea cifrei de afaceri ”Programele de finanțare donatori și sector public”.
În ceea ce privește factorii care au contribuit la scăderea cifrei de afaceri în anul 2022, procentele sunt foarte echilibrate, principalii factori listați de către respondenți fiind: ”instabilitatea legislativă și economică” și ”scăderea volumului investițiilor”, fiecare cu 50%.
Proiecte publice și private
Rugați să menționeze dacă proiectele implementate de dumnealor sunt publice, private sau ambele, respondenții au declarat în proporție de 40% că sunt publice (inclusiv prin donatori), în proporție de 40% că sunt exclusiv private și în proporție de 20% că sunt atât publice, cât și private.
Din rezultatele obținute reiese că o parte din veniturile înregistrate de firmele respondente au fost generate de clienți deja existenți.
Astfel, 20% dintre respondenți au declarat că mai mult de 50% din veniturile lor au fost generate de clienții deja existenți, 40% dintre respondenți au declarat că între 25% și 50% din veniturile lor au fost generate de clienții deja existenți, iar 40% au declarat că veniturile lor din anul 2020 au fost generate de clienți deja existenți în proporție de 10-25%.
Estimări pentru 2023
În ceea ce privește estimările pentru anul 2023, 60% dintre firmele respondente estimează creșteri ale cifrelor lor de afaceri până la finalul anului 2023, în timp ce 40% estimează scăderi ale cifrelor lor de afaceri.
Respondenții la acest studiu cred că până la finalul anului 2023, principalele sectoare economice din care vor proveni clienții lor vor fi: sectorul Industrie cu un procent de 45,45%, urmat de sectorul Agricultură cu un procent de 27,27%, de sectorul Comerț cu un procent de 18,18% și de sectorul Servicii cu un procent de 9,09%.
Misiunile de consultanță care vor genera cea mai mare parte a cifrei de afaceri în anul 2023 vor fi conform răspunsurilor primite de la respondenți ”Consultanța strategică” în proporție de 40%, urmată de ”Project management” (30%), de ”Externalizarea altor procese de afaceri” (20%) și de ”Consultanță pentru management operațional” (10%).
Citește și Piața de consultanță în management din România în perioada 2022-2023