Stiri: Companii

Economist-sef ING Bank

Piaţa de facility management 2018: 3 miliarde de euro

26.11.2018

Piaţa de facility management din țara noastră a ajuns la 3 miliarde de euro. Astfel, sectorul de facility management a câṣtigat importanță în ultimii ani. Motivul? Atât proprietarii, cât ṣi property managerii, fie ei companii specializate sau resurse proprii ale beneficiarilor clădirilor, au conṣtientizat că proprietăṭile ṣi utilităṭile bine gestionate ajută companiile să funcṭioneze eficient, conform datelor BMF GRUP.

Piaţa de facility management 2018. 1,6% din PIB

Prin urmare, piaţa de facility management este estimată la 3 miliarde de euro, o valoare semnificativă. Această valoare înseamnă 1.6% din PIB. Totuși, există un potențial de creștere, având în vedere că în țările din vestul Europei această industrie ajunge la 4% din PIB.

Serviciile de facility management sunt în continuă expansiune. Sectorul este principalul responsabil de costurile de exploatare ale unei clădiri, care privite din perspectiva întregului ciclu de viaţă al acesteia, reprezină 80% din totalul costurilor pe ciclu de viaţă.

”Dacă plecăm de la această premisă, putem spune că facility managementul este medicul care are grijă să mențină vie o proprietate și să nu se îmbolnăvească, astfel își păstrează valoarea și sustenabilitatea. Dacă nu îi acordăm atenţia cuvenită, acest serviciu poate deveni o Cenuşăreasă ignorată cu repercursiuni în businessul de bază, cât și asupra valorii proprietății”, spun reprezentanții BMF GRUP.

Piaţa de facility management 2018. Beneficii

Cu toate că vorbim de o industrie în care activează oameni din toate categoriile profesionale, pentru a fi eficienţi şi a gestiona corect proprietăţile, angajaţii din facility management trebuie să aibă cunoştinţe din toate domeniile:

  • economie (raportarea zilnică),
  • situaţii de urgenţă (riscurile la care se supun clienţii),
  • fiscalitate și contabilitate,
  • tehnice (mentenanţă).

Din acest motiv, este important ca cei care implementează aceste servicii să aibă în vedere toate riscurile pentru cei care accesează proprietatea.

Piaţa de facility management 2018. Angajați

Forţa de muncă din acest domeniu reprezintă un total de peste 130.000 de persoane. Acest lucru înseamnă aproximativ 2,3% din forța de muncă disponibilă în România.

Citește și Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa în 2018