Stiri: Companii

Piaţa de fuziuni şi achiziţii – 1,7 trilioane dolari în primul semestru

29.07.2014

În prima jumătate a acestui an s-au derulat fuziuni şi achiziţii în valoare de 1,7 trilioane dolari. Astfel, în perioada analizată s-a înregistrat cel mai înalt nivel după boom-ul de dinainte de criza financiară global. Cu toate acestea, nivelul de activitate rămâne scăzut, iar volumele constante ale tranzacţiilor demonstrează tendinţa pentru tranzacţii mai puţine dar mai mari, potrivit unei analize a EY.

“Se estimează o continuare a acestei tendinţe, încurajată de condiţiile de piaţă favorabile, ceea ce înseamnă că următoarele 6 până la 12 luni rămân o fereastră de oportunitate pentru tranzacţii de natură transformativă. Fundamentele pentru tranzacţii rămân solide: evaluările ridicate ale acţiunilor, ratele scăzute de dobândă şi creditele ieftine, precum şi volumele mari de bani gheaţă care creează un mediu extrem de favorabil încheierii de tranzacţii”, explică reprezentanţii EY.

În plus, sentimentul investitorilor faţă de strategiile curajoase de achiziţii este pozitiv, pe măsură ce aceştia continuă să fie atraşi de active cu proprietate intelectuală şi de branduri de calitate, şi urmăresc să-şi crească afacerile chiar într-un mediu de business mai puţin favorabil. Iar aceste premise vor impulsiona, pe mai departe, tranzacţiile cu valoare ridicată.

Totuşi aceste condiţii ideale pentru tranzacţiile de natură transformativă nu se vor prelungi prea mult.

În condiţiile în care ratele dobânzii vor creşte, evaluările acţiunilor vor suferi modificări, iar competiţia pentru active de înaltă calitate va deveni mai intensă, fondurile de private equity devenind tot mai active în acest mix, companiile de top vor căuta să realizeze fuziuni şi achiziţii strategice înainte de schimbarea actualului climat al tranzacţiilor.

România – 21 de tranzacţii

În ceea ce priveşte ţara noastră, Mihai Pop, Manager, Servicii de asistenţă în tranzacţii, EY România, spune că piaţa de M&A a reacţionat pozitiv la semnalele primite de afară, iar percepţia generală a fost cea a unei pieţe active, care îşi recâştigă atractivitatea în ochii investitorilor.

“În România, în primele 6 luni, piaţa s-a caracterizat printr-un volum al tranzacţiilor mai mare, valoarea acestora rămânând în zona mică spre medie, însă perspectivele pentru urmatoarele 12-18 luni sunt ca valoarea medie să crească, în baza unor tranzacţii transnaţionale, precum vânzarea unor active a Lafarge-Holcim sau vânzarea companiilor de distribuţie şi furnizare ale Enel”, a continuat Mihai Pop.

În perioada analizată, în România, s-au închis 21 de tranzacţii semnificative, conform Mergermarket.com. Acestea au fost realizate în sectoare care şi-au continuat efervescenţa (servicii financiare, sectorul alimentar, tehnologie, cât şi în unele sectoare care se restructurează înaintea unui nou ciclu de creştere: bricolaj şi materiale de construcţii).

“O menţiune specială trebuie acordată sectorului imobiliar, unde s-a materializat un nou val de interes pentru proprietăţi cu potenţial ridicat”, a mai spus Mihai Pop.

Creştere de 50% a valorii tranzacţiilor

În prima jumătate a acestui an, valoarea tranzacţiilor a crescut cu 50%, faţă de primele şase luni din anul trecut. Avansul a fost susţinut de o creştere cu 35% a numărului de tranzacţii de peste 1 miliard dolari, pe măsură ce companiile s-au angajat în tranzacţii tot mai îndrăzneţe.

În schimb, volumele globale ale tranzacţiilor au rămas constante după mai mulţi ani de scăderi. Cu toate acestea, creşterile modeste recente ale volumelor tranzacţiilor de pe piaţa americană (cu 7,5% mai mari în trimestrul al doilea) ar putea indica o viitoare revenire a volumelor tranzacţiilor la nivel global.

„Valoarea şi nu volumul tranzacţiilor a generat titluri de primă pagină în 2014. Timp de mulţi ani piaţa de fuziuni şi achiziţii a fost marcată de o stare de deprimare, iar în 2014 companiile au optat mai degrabă pentru calitate în loc de cantitate atunci când s-au angajat într-o tranzacţie”, a adăugat Pip McCrostie, Global Vice Chair, Transaction Advisory Services, EY.

În primul semestru, pieţele mature au dominat piaţa de fuziuni şi achiziţii, iar în termeni de valori ale tranzacţiilor, primele cinci ţări atractive din punct de vedere al activelor au fost Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Olanda şi Australia.

În ceea ce priveşte ţările cu cele mai multe companii care au făcut achiziţii, pe primele cinci locuri s-au situat Statele Unite, Canada, Elveţia, Marea Britanie şi China.

“Pe măsură ce creşterea economică – deşi modestă – începe să se facă simţită în pieţele mature, companiile privesc aceste economii ca pe nişte opţiuni mai puţin riscante pentru investiţii şi creştere. Pieţele emergente cu creşteri mari şi pieţele de graniţă vor fi întotdeauna atrăgătoare în termeni de investiţii, dar creşterile sigure deşi modeste atrag cele mai multe investiţii pe măsură ce economia globală trece într-o nouă fază de dezvoltare”, au afirmat reprezentanţii EY.

Cele mai atractive sectoare

Cele mai atractive sectoare pentru fuziuni şi achiziţii au fost telecomunicaţiile şi industria aerospaţială şi de apărare. Astfel, valoarea tranzacţiilor din sectorul telecomunicaţiilor s-a dublat în prima jumătate a lui 2014.  Alte sectoare cu creşteri mari ale valorii tranzacţiilor au fost sectorul produselor industriale diversificate (+136%),  media şi divertisment (+118%), asset management (+110%) şi life sciences (+77%).

În termeni de volume, tehnologia a fost singurul domeniu care a înregistrat creşteri mai mari de o cifră, cu o rată de creştere a tranzacţiilor de 12,5% în prima jumătate a anului 2014. Sectoarele cu cele mai mari scăderi ale volumelor tranzacţiilor au fost cel aerospaţial şi apărăre, şi cel auto (ambele cu – 14%), life sciences (-13%), domeniul bancar şi al pieţelor de capital (-11%).

Însă, telecomunicaţiile, care au înregistrat cea mai mare creştere în termeni de valoare, au avut parte de o scădere de 9% în termeni de volum în acest an, fapt care evidenţiază tendinţa clară legată de tranzacţii mai puţine, dar mai mari.

„Primele şase luni ale acestui an reprezintă un ecou al anilor de boom de pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor, din punct de vedere al dimensiunii şi valorii tranzacţiilor. Cu toate acestea, trebuie să privim spre viitor, iar orice comparaţie cu situaţia pieţei din trecut, din anii de creştere explozivă economică, ar putea duce la concluzii eronate. În ciuda valorilor mari ale tranzacţiilor din 2014, nu traversăm o perioadă efervescentă din punct de vedere al volumului de activitate – suntem departe de această situaţie”, a afirmat Pip McCrostie.