Piata de fuziuni si achizitii 2020

Piața de fuziuni și achiziții 2020: Urmează un an greu

02.04.2020

Piața de fuziuni și achiziții 2020. Se anunță un an dificil pentru sectorul fuziunilor și achizițiilor în acest an. Această piață a numărat 19 tranzacții în România în primul trimestru al acestui an, cu patru mai multe comparativ cu perioada similară din 2019.

Piața de fuziuni și achiziții 2020. Tranzacțiile din primele trei luni

Confom estimărilor Deloitte, valoarea totală a acestora, inclusiv tranzacțiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost de 600-750 de milioane de euro în T1 2020 (față de o valoare între 200 și 300 milioane de euro în T1 2019). Tranzacțiile comunicate au totalizat 337 de milioane de euro (120 de milioane de euro în T1 2019).

Din totalul celor 19 tranzacții, doar patru au fost anunțate în luna martie, când a fost decretată starea de urgență pe teritoriul României și au fost impuse o serie de restricții în contextul pandemiei de COVID-19.

Piața de fuziuni și achiziții 2020. O perioadă fără precedent

„Din păcate, traversăm o perioadă fără precedent, guvernată de incertitudini pe toate planurile, iar așteptările noastre pentru sectorul de M&A nu pot fi decât în zona negativă. Totul va depinde de când și cum se va trage linia”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte România.

Numai patru tranzacții au avut valorile comunicate în această perioadă. În plus, tendința jucătorilor de a nu anunța valoarea s-a menținut accentuată.

Piața de fuziuni și achiziții 2020. Cele mai mari tranzacții în primul trimestru au fost:

  • preluarea de către dezvoltatorul ceh CPI Property Group SA a unui pachet minoritar din acțiunile Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România și Polonia, într-o serie de tranzacții succesive, cea mai mare având valoarea de aproximativ 280 de milioane de euro;
  • transferul de către OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a 40 de zăcăminte onshore de țiței și gaze din România către Dacian Petroleum (valoare necomunicată);
  • preluarea de către The Brink’s Company a operațiunilor cu numerar ale companiei britanice G4S din 14 piețe, inclusiv România (valoare necomunicată pentru România).

Piața de fuziuni și achiziții din România în 2019

  • valoare piață (tranzacții cu valoare comunicată): 337 de milioane de euro
  • valoare estimată piață (inclusiv tranzacții cu valoare necomunicată): 600-750 de milioane de euro
  • număr total de tranzacții (inclusiv tranzacțiile cu valoare necomunicată): 19
  • număr de tranzacții cu valoare comunicată: 4
  • valoare medie (pentru tranzacțiile cu valoare comunicată): 84 de milioane de euro

Citește și Vaccin COVID – 19. Johnson & Johnson și BARDA investesc un miliard de dolari 

 

 

 

Citiți și despre: