Piata de fuziuni si achizitii din Romania 2019

Piața de fuziuni și achiziții din România 2019. Topul tranzacțiilor

22.10.2019

Piața de fuziuni și achiziții din România 2019. Activitatea de M&A a încetinit în al treilea trimestru, însă rămâne consistentă. Astfel, piața de fuziuni și achiziții (mergers & acquisitions – M&A) s-a situat la un nivel semnificativ în al treilea trimestru al acestui an, când s-au anunțat 29 de tranzacții. Se înregistrează cu o tranzacție mai mult, față de perioada similară din 2018.

Piața de fuziuni și achiziții din România 2019. O valoare de 650 – 850 milioane de euro

Conform estimărilor Deloitte, valoarea totală a acestora, inclusiv tranzacțiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost de 650-850 milioane de euro (1,4 – 1,6 miliarde de euro în al treilea trimestru din 2018). Tranzacțiile comunicate au totalizat 343 de milioane de euro (814 milioane de euro în perioada similară din 2018).

„În al treilea trimestru al acestui an, activitatea de M&A a fost semnificativă, după un trimestru atipic, în care accelerase puternic. Pentru restul anului, anticipăm că piața va rămâne activă, un număr semnificativ de proiecte de M&A fiind în derulare în diverse industrii”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte România.

Piața de fuziuni și achiziții din România 2019. O singură tranzacție de peste 100 milioane de euro

Numai o singură tranzacție de peste 100 de milioane de euro a fost anunțată în această perioadă. Spre comparație, în al doilea trimestru, au fost anunțate patru tranzacții cu valoare declarată sau estimată peste acest prag. Aici intră și o mega tranzacție (de peste 500 de milioane de euro). În al treilea trimestru din 2018, numărul tranzacțiilor mai mari de 100 de milioane de euro a fost de șase.

Din totalul tranzacțiilor contabilizate, numai șapte au avut valoare comunicată.

Piața de fuziuni și achiziții din România 2019. Fonduri de investiții

Activitatea intensă a fondurilor de investiții pe partea de cumpărare a fost notabilă, în perioada analizată. Astfel, Innova a fost implicat în două tranzacții (OptiBlu și Optiplaza), Abris a preluat Global Technical Group, Highlander a achiziționat Ares, CEE Equity a preluat Pasteur Filiala Filipeşti, Farmavet și active ale Agrozootehnica Pietroiu SA, iar Morphosis a achiziționat DocProcess. De asemenea, Greenbridge a intrat pe piața locală prin preluarea Casa Rusu.

„Semnalăm un apetit crescut pentru achiziții din partea fondurilor de private equity active local, în special în domenii precum retail specializat, servicii medicale sau producție, precum și o scădere considerabilă a numărului de tranzacții care au valoare comunicată. Spre exemplu, în primele nouă luni ale acestui an, doar 19 tranzacții au avut valoare comunicată, față de 28 în perioada similară a anului trecut și 44 în aceeași perioadă din 2017”, a mai spus Ioana Filipescu Stamboli.

Piața de fuziuni și achiziții din România 2019. Topul celor mai mari tranzacții

Cele mai mari tranzacții din al treilea trimestru al anului 2019 au fost:

• preluarea de către Ingka Group (care deține magazinele IKEA) a unui pachet de 80% în șapte parcuri eoliene, de la Vestas (valoare: 136 de milioane de euro);

• achiziția clădirii de birouri America House din Piața Victoriei de către Morgan Stanley Real Estate Investing în parteneriat cu David Hay. În cadrul aceleiaşi tranzacţii, grupul Indotek a achiziţionat Promenada Mall din Târgu-Mureş (valoare necomunicată);

• achiziția de către Holcim România a întregului pachet de acțiuni ale Somaco Grup Prefabricate, de la Oresa (valoare necomunicată);

• achiziția de către Gardenica Limited (parte din Grupul China CEE) a companiilor Pasteur Filiala Filipeşti, Farmavet și, indirect, a unor active ale Agrozootehnica Pietroiu SA (valoare necomunicată);

• preluarea de către Greenbridge a unui pachet de 75% din acțiunile grupului de companii Rus Savitar – Casa Rusu (valoare necomunicată).

Piața de M&A din România în trimestrul al III-lea:

– valoare piață (tranzacții cu valoare comunicată): 343 de milioane de euro;

– valoare estimată piață (inclusiv tranzacții cu valoare necomunicată): 650-850 milioane de euro;

– număr tranzacții (inclusiv tranzacțiile cu valoare necomunicată): 29;

– valoare medie (calculată pentru tranzacțiile cu valoare comunicată): 49 de milioane de euro.

Citește și Proiecte birouri București 2019. Topul clădirilor finalizate în acest an

 

 

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Piața de fuziuni și achiziții din România 2019. Topul tranzacțiilor

  1. Pingback: Tax & Finance Forum Cluj 2019. Subiectele dezbatute | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - Tax & Finance Forum Cluj 2019 va avea loc pe 4 noiembrie

Comentariile nu sunt permise.