Stiri: Economie

Piaţa de fuziuni şi achiziţii în România – 1,18 miliarde euro, în 2013

21.01.2014

Activitatea de fuziuni şi achiziţii în Europa emergentă a rămas constantă anul trecut, în termeni de volum al tranzacţiilor, dar a înregistrat o scădere moderată din punct de vedere al valorii tranzacţiilor, potrivit raportului „Emerging Europe: M&A Report 2013/14”, realizat de CMS și DealWatch.

Valoarea tranzacţiilor a scăzut de la 138 de miliarde euro în 2012 la 112 miliarde euro în 2013.

Pentru acest an, însă, experţii CMS şi DealWatch sunt optimişti, cu un avans constant al fluxului de tranzacţii.

Anul trecut, România a înregistrat o creştere a volumului de tranzacţii în special ca urmare a activităţilor desfăşurate în sectorul financiar, manufacturier, energie, agricultură şi TMT.

Caracteristica generală a pieţei româneşti rămâne astfel creşterea volumului tranzacţiilor cu valoare redusă”, explică realizatorii studiului.

Astfel, piaţa românească s-a menţinut în jurul nivelului de 1 miliard de euro, cu o valoare totală a tranzacţiilor de circa 1,18 miliarde de euro. Nivelul este similar cu cel raportat în anul 2011, însă cu puţin sub cel de anul trecut.

„Suntem moderat optimişti în ceea ce priveşte estimarea noastră pentru 2014 şi credem că vom asista anul acesta la o uşoară creştere a sectorului de fuziuni şi achiziţii. Ne bazăm analiza noastră şi pe ultimele luni ale anului 2013, când această creştere uşoară s-a consolidat. Credem că România are potenţialul de a deveni o piaţă foarte atractivă în următorii ani”, a declarat Horea Popescu, Partener şi şeful departamentului Corporate and M&A al CMS România.

În plus, la nivel de regiune, în 2013  numărul de tranzacţii anunțate cu o valoare de peste 1 milion de euro a scăzut cu 2%, la 2.555 de tranzacții.

Sectorul serviciilor a fost, după numărul de tranzacţii, cel mai activ anul trecut, cu 484 de deal-uri încheiate, adică 19% din total.

În ceea ce priveşte valoarea trazacţiilor, sectorul minier (incluzând petrolul şi gazele) a fost desemnat cel mai important, cu peste 23 de miliarde de euro reprezentând peste 20% din piața globală.

Cea mai mare tranzacție din regiune a fost anunțată în ultimele zile ale anului trecut, când o trime dintre acţiunile companiei ruseşti de construcții Stroygazconsulting au fost tranzacţionate la o valoare de peste 3,5 miliarde euro.