Stiri: Constructii

Piata de investitii imobiliare din Romania

Piața de investiţii imobiliare din România: Evoluţia din prima parte a anului 2020

11.09.2020

Piața de investiţii imobiliare din România rămâne robustă chiar și în perioada pandemiei. Astfel, tranzacțiile semnate în ultimele săptămâni, cu o valoare totală de peste 400 de milioane de euro, demonstrează că piață investițională din ţara noastră rămâne robustă și atractivă chiar și în perioada pandemiei Covid-19, nemaifiind privită ca o piață marginală a Europei Centrală și de Est, conform consultanților firmei Cushman & Wakefield Echinox.

Piața de investiţii imobiliare din România. Tranzacţii

Recent, un consorțiu format din Resolution Property și Zeus Capital a cumpărat proiectul de birouri Floreasca Park din București, în timp ce AFI Europe a finalizat achiziția portofoliului de birouri deținute în România de NEPI Rockcastle, constând în proiectele:

  • Floreasca Business Park din Bucureşti
  • The Lakeview din Bucureşti
  • Aviatorilor 8 din Bucureşti
  • City Business Center din Timișoara

Cushman & Wakefield Echinox a asistat GLL Real Partners GMBH în procesul de vânzare a proiectului Floreasca Park, tranzacție care marchează intrarea unui nou jucător de anvergură în piață imobiliară locală și reflectă rolul principal al companiei de consultanţă imobiliară la nivelul Europei Centrale și de Est în atragerea de nou capital în regiune din întreaga lume.

Piața de investiţii imobiliare din România. Ce spune conducerea Cushman & Wakefield Echinox

Tim Wilkinson, Partner Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „În ultimele 12 luni, am reușit să atragem în România Morgan Stanley – pentru achiziția America House, Resolution / Fosun (via Zeus Capital Management) – pentru Floreasca Park, și am sprijinit Equest la vânzarea principalului activ – Equest Logistic Park – trei tranzacții cu o valoare cumulată de peste 200 de milioane de euro, două dintre acestea fiind închise în perioada pandemiei. Ne așteptăm că, până la finalul anului, să reușim să mai închidem câteva tranzacții importante, astfel încât volumul investițional ar putea depăși în 2020 pragul de 1 miliard de euro, pentru prima dată din 2014.”

Până la declanșarea pandemiei, respectiv sfârșitul primului trimestru al anului 2020, fundamentele macroeconomice și cele specifice pieței imobiliare au fost la fel de puternice precum în anii precedenți. Însă, am fost loviți de pandemia Covid-19.

Piața de investiţii imobiliare din România. Aspecte esenţiale

Rezultatele înregistrate pe segmentul investițiilor imobiliare în T2 și T3 2020 au confirmat câteva aspecte esențiale:

• Închiderea celor două tranzacții menționate confirmă faptul că interesul investitorilor pentru România continuă să rămână unul ridicat.

• Asocierea Zeus Capital Management & Resolution (Fosun Group) demonstrează că noi fonduri sunt pregătite să intre în România, o tendință remarcată în ultimii ani.

• Puterea acordurilor cu chiriașii în orice clădire este esențială și va fi analizată și mai atent de către investitori în viitor.

• Calitatea unei clădiri va deveni din ce în ce mai importantă, în condițiile în care vânzătorii își doresc să maximizeze prețul obținut și să atragă o gamă largă de investitori.

• Finanțările bancare vor continua să fie disponibile, însă ne așteptăm că băncile să fie mai selective în acest sens.

O maturizare a pieţei locale

Bogdan Gubandru, Director Investment Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Succesele înregistrate în ultimele luni vor trimite un mesaj pozitiv cu privire la evidenta maturizare a pieței locale, reflectată de aceste tranzacții. România a fost, în general, văzută ca o piață marginală a Europei Centrale și de Est, dar ne așteptăm ca acest statut să fie modificat într-o direcție pozitivă. Treptat, observăm un număr mai mare de investitori care înțeleg faptul că România oferă randamente atractive pentru proprietăți de o calitate ridicată, cu prețul unei ușoare ajustări a coeficientului de risc, comparativ cu piețele principale din Europa Centrală și de Est.”

Piața de investiţii imobiliare din România. Lichiditatea

Lichiditatea în Capitală rămâne mai scăzută față de Varșovia, Praga și Budapesta. Până când acest lucru se va schimba, investitorii încă vor avea semne de întrebare cu privire la posibilitățile de a face exit din investițiile realizate în momentul în care își doresc să facă acest lucru.

Fiecare nou investitor în piață îmbunătățește acest aspect. Pe măsură ce mai mulți investitori vor decide să investească în România, în mod natural vom vedea o lichiditate îmbunătățită.

Tim Wilkinson, Partner Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox: „Dezvoltatorii, investitorii și băncile trebuie să evolueze rapid pentru a ține pasul cu o lume aflată în schimbare. Vor exista obstacole, dar piața din România a depășit multe astfel de provocări în ultimii 12 ani. Piața românească funcționează în continuare la un nivel de activitate mai scăzut decât potențialul său maxim, având în vedere fundamentele și dimensiunea sa, față de alte țări europene. Investițiile în infrastructură sunt esențiale pentru a sprijini în continuare dezvoltarea imobiliară. În plus, soluții mai flexibile de finanțare ar ajuta piața să concureze mai bine cu vecinii săi din Europa Centrală și de Est, pentru a sprijini investirea locală a capitalului propriu.”

Citeşte şi Începerea noului an şcolar: Sfaturi utile pentru părinţi, în timp de pandemie