Stiri: Constructii

Piata de investitii imobiliare

Piața de investiții imobiliare: 500 milioane de euro, în ianuarie-septembrie 2021

04.11.2021

Piața de investiții imobiliare. Valoarea totală a investițiilor imobiliare a depășit 540 de milioane de euro în România în primele nouă luni din 2021, aproape jumătate din suma tranzacționată fiind înregistrată în trimestrul al treilea al anului, potrivit consultanților Colliers România.

Piața de investiții a scăzut în ansamblu, raportat la tranzacțiile imobiliare de 820 de milioane de euro încheiate în aceeași perioadă din 2020. Se simte o contracție a randamentelor investiționale pentru activele industriale și de birouri de clasa A.

Cererea pe piață rămâne robustă

Cererea pe piață rămâne robustă, în condițiile în care lipsa de produse a limitat volumul total. Colliers remarcă faptul că mai multe elemente importante rămân pe agendă pentru următoarele trimestre, în principal, dar nu exclusiv, în sectorul birourilor.

Vânzarea de către Atenor a Hermes Business Campus (75.000 de metri pătrați) către fondul maghiar Adventum pentru 150 de milioane de euro a marcat cea mai mare tranzacție a trimestrului. De asemenea,este una dintre cele mai mari tranzacții din piață în ultimii ani. S-a remarcat, de asemenea, și prin faptul că a fost cea mai mare tranzacție cu un singur activ, de la vânzarea hotelului Radisson Blu în 2017.

CTP a cumpărat depozite de 110.000 de metri pătrați

Totodată, CTP a cumpărat de la Zacaria un portofoliu de depozite de 110.000 de metri pătrați, din mai multe orașe. Valoarea tranzacţiilor este de 60 de milioane de euro.

Fortress, un fond de investiții sud-african, și-a făcut intrarea pe piața locală de logistică prin achiziționarea noului proiect ELI Park 1 de lângă București (50.000 de metri pătrați) de la Element Industrial/Paval Holding. Vorbim de o tranzacție de aproximativ 30 de milioane de euro.

Piața de investiții imobiliare. Tranzacții industriale și logistice

„Două noi tranzacții industriale și logistice au dus totalul investițiilor industriale din acest an la peste 150 de milioane de euro, reprezentând aproape 30% din volumul total, un salt semnificativ de la 80 de milioane de euro pentru tot anul 2020 și de aproape 60 de milioane de euro în 2019 și 2018. Cum acest sector va înregistra tranzacții de peste 200 de milioane de euro până la finalul anului, 2021 va fi unul din cei mai buni ani din istorie din prisma ponderii industrialului în total activitate, iar randamentele pentru astfel de active probabil se vor comprima și în România”, explică Robert Miklo, Head of Capital Markets la Colliers.

Datele din Europa Centrală şi de Est

La nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), consultanții Colliers estimează că volumul investițiilor imobiliare va crește și va atinge niveluri similare cu 2020, de aproximativ 10 miliarde de euro până la sfârșitul lui 2021. Estimarea preliminară pentru Europa, Estul Mijlociu și Africa (EMEA) era de scădere anuală a volumelor cu aproximativ 32% în primele 9 luni ale anului. Este vorba de o scădere similară cu cea înregistrată în România.

Locațiile centrale din capitale rămân principala țintă a investitorilor. Însă, și orașele de rangul doi atrag atenția.

Activele logistice continuă să acționeze ca un magnet pentru investiții, în contextul:

  • revoluției comerțului electronic
  • provocărilor generate de pandemie pe lanțul de aprovizionare

Aceste date se regăsesc în raportul Colliers – EMEA Markets Snapshot Capital Markets Q3 2021.

Incertitudinea politică ar putea afecta încrederea investitorilor spre sfârșitul anului. În plus, traiectoria pandemiei în lunile de iarnă este un alt potențial motiv de îngrijorare. Chiar și așa, este de așteptat ca mai multe tranzacții mari să se încheie în ultimele trei luni ale anului. Acest lucru contribuie la încheierea lui 2021 într-o notă puternică.

Citeşte şi Volumul tranzacţiilor imobiliare comerciale, creştere de 30% în 2020