Finante

Tendinte si provocari in HR

Piaţa de resurse umane în 2018

01.03.2018

Cea mai mare provocare rămâne păstrarea celor mai performanţi angajaţi. Angajaţii buni sunt puţini şi scumpi. Cei care lucrează în domeniul resurselor umane s-au convins în ultimii ani că această idee este una cât se poate de adevărată, pentru că şi în 2018 în HR se poate vorbi despre un război care se adânceşte – găsirea de talente.

Prin urmare, criza de pe piața forței de muncă se va amplifica şi în acest an, iar companiile vor duce un adevărat război pentru găsirea celor mai profesionişti angajați, estimează oamenii de afaceri și specialiștii chestionați de companiile Train Your Brain și Frames Media Network, în cadrul primei ediții a “Barometrului semestrial privind perspectivele pieței de muncă”.

Conform cercetării, nu mai puţin de 72% dintre cei peste 150 de oameni de afaceri chestionați estimează că 2018 va fi anul în care să își găsească și să își păstreze angajații calificați va fi o adevărată provocare.

În ceea ce priveşte criza de pe piața de resurse umane din acest an, 72% dintre cei chestionaţi au afirmat că fenomenul se va amplifica în acest an, 22% au preconizat că situația va rămâne la același nivel ca și în 2017, în timp ce 6% au evitat să răspundă, considerând că, în actualul context macro-economic, este dificil să preconizeze ce se va întâmpla în următoarele luni.

“Criza, respectiv războiul pentru talente, se va amplifica în 2018. Sunt industrii unde specialiștii sunt puțini, sunt industrii care se dezvoltă așa de repede încât piața nu face față”, afirmă Loreda Dragomir, Country Manager Romania și Bulgaria, Kienbaum

“Criza, respectiv războiul pentru talente, se va amplifica în 2018. Sunt industrii unde specialiștii sunt puțini, sunt industrii care se dezvoltă așa de repede încât piața nu face față. Războiul nu mai este dus doar la nivel de management, ci chiar la nivel de entry și specialiști. De ce? Piața nu este foarte educată din punct de vedere al resurselor umane, generația Y este o generație dificilă, greu de loializat, foarte interesată de mediul online etc.”, a declarat Loreda Dragomir, Country Manager Romania și Bulgaria, Kienbaum.

Decalajul dintre cerere şi ofertă

Pe lângă toate acestea, există şi un decalaj între cererea de forță de muncă specializată iar oferta va crește pe fondul creșterii emigrației, pe de o parte, și a angajărilor în cadrul companiilor de stat, pe de altă parte.

Chiar şi în aceste condiţii, companiile prezente în România sunt cele mai optimiste din regiunea EMEA în ceea ce privește activitatea de angajare din primele trei luni ale anului 2018, conform Manpower.

Per total, 22% dintre angajatori prognozează o creștere a numărului de angajați şi 12% prevăd scăderi de personal. În acelaşi timp, 64% nu anticipează nicio modificare.

Cele mai optimiste în ceea ce privește activitatea de angajare sunt companiile mari

Perspectivele de angajare la început de 2018 sunt pozitive în toate regiunile și sectoarele de activitate, indiferent de dimensiunea organizației, făcând excepție doar micro-organizațiile, adică cele cu până la zece angajați. Cele mai optimiste în ceea ce privește activitatea de angajare sunt companiile mari, cu peste 250 de angajați.

Cele mai căutate job-uri în 2018

În acest an, domeniile care vor atrage cea mai dinamică evoluție pe piața de resurse umane vor fi IT-ul și retailul.

74% dintre managerii chestionaţi sunt de părere că vedeta pieței muncii în 2018 va fi sectorul IT, care va continua să genereze cea mai dinamică evoluție pe piața resurselor umane. Pe locurile următoare s-au aflat retailul, menționat de 68% dintre cei chestionați, sectorul construcțiilor (52%), serviciile (48%), sectorul medical/pharma (34%), serviciile de suport (21%) și industria auto, cu tot cu serviciile aferente (18%).

Vedeta pieței muncii în 2018 va fi sectorul IT, care va continua să genereze cea mai dinamică evoluție pe piața resurselor umane

În plus, pe piaţa de HR, 2018 va fi anul în care ofertele de muncă își vor diversifica tot mai mult paleta de servicii iar un salariu bun nu va mai fi de ajuns pentru a angaja un profesionist.

Întrebați care vor fi principalele avantaje care vor face diferența între ofertele companiilor, în 2018, 68% dintre manageri au afirmat că pachetul salarial, 54% au menţionat soliditatea firmei, în timp ce 40% au indicat serviciile suplimentare puse la dispoziția angajaților – traininguri, participări la evenimente etc.

De asemenea, flexibilitatea programului de lucru (23%) și posibilitatea de dezvoltare și promovare profesională (19%) s-au aflat pe lista celor mai importante avantaje menționate de oamenii de afaceri și experții HR.

“Salariul este și va rămâne important, dar nu mai este atât de important ca acum câțiva ani”, afirmă Loreda Dragomir, Country Manager Romania și Bulgaria, Kienbaum

“Salariul este și va rămâne important, dar nu mai este atât de important ca acum câțiva ani. Este importantă locația, oportunitatea de a avea work life balance, flexibilitate, posibilitate de dezvoltare și promovare profesională, manageri care să fie si leaderi etc.”, a declarat Loreda Dragomir, Country Manager Romania și Bulgaria, Kienbaum.

Ce trebuie să facă firmele pentru a atrage cei mai buni angajaţi?

Talentele pot fi la fel de dificile și de costisitoare pe măsură valorii pe care o au, de aceea recrutarea și retenția lor este cea mai mare provocare pe piață muncii în prezent. Specialiștii în resurse umane sunt de părere că primul pas în atragerea celor mai buni specialiști este modul în care compania se face atractivă, cum “se vinde” celor pe care îi dorește că angajați, conform Human Resources Planning.