Piața de retail alimentar din România. În 2019, afacerile retailerilor de alimente au depășit un nivel record de 100 de miliarde de lei. Chiar dacă ne confruntăm cu amenințarea unei crize financiare de proporții în România în 2020, pe fondul pandemiei de coronavirus, piața de retail alimentar se va număra printre puținele sectoare care vor avea în acest an o creștere. Comerțul cu alimente este, așadar, o componentă a economiei care nu prea cunoaște scăderi, chiar și în perioadele mai dificile din punct de vedere economic.
Piața de retail alimentar din România. Un nivel record de 100 miliarde de lei
În 2019, conform datelor KeysFin, afacerile retailerilor de alimente au depășit un nivel record de 100 de miliarde de lei.
Per total, în România, există peste 2.500 de spații comerciale moderne în care se comercializează alimente și produse de îngrijire personală: hipermarketuri, supermarketuri, magazine de proximitate, discount şi cash & carry. Acestea generează nu mai puțin de 53% din afacerile totale din sectorul retailului alimentar din România.
O cotă de piață de 47% este deținută de magazine mici, fiind vorba de 70.000-75.000 de magazine mici sau chioșcuri. În ultimii ani, cota acestor magazine mici s-a redus, iar acest trend se pare că va continua și în anii ce urmează.
Piața de retail alimentar din România. Topul companiilor
În funcție de cifra de afaceri, piața de retail alimentar din România este dominată de cinci mari companii. Este vorba de Kaufland, Carrefour, Lidl, Auchan și Mega Image.
În ceea ce privește profitabilitatea, clasamentul este următorul: Kaufland, Lidl, Carrefour, Mega Image și Profi.
În sectorul retailului alimentar lucrează peste 223.000 de angajați, cei mai importanți angajatori fiind Kaufland, Profi, Carrefour, Mega Image și Auchan. Pe de altă parte, datele KeysFin arată că Lidl are cea mai bună profitabilitate a forței de muncă, compania fiind urmată de Kaufland, Metro, Mega și Carrefour.
Piața de retail alimentar din România. Formate de magazine
Toate aceste companii operează magazine de diverse formate. Cele mai cunoscute sunt supermarket-urile și hipermarket-urile, însă în ceea ce privește profitabilitatea nu sunt de neglijat nici magazinele de tip discount, cash&carry sau de proximitate.
Piața de retail alimentar din România. Supermarket-uri
Cel mai des întâlnite tipuri de magazine din retailul modern sunt supermarket-urile. Acestea au o suprafață cuprinsă între 400 și 3.000 de metri pătrați, deci magazine de mari dimensiuni, care se bazează pe principiul cumperi repede și pleci.
Supermarket-urile includ o serie diversificată de produse: alimente, produse de îngrijire și curățenie, produse de uz casnic. În mod normal, acest tip de magazine nu conține articole de îmbrăcăminte, însă există și excepții.
Cele mai cunoscute supermarket-uri din România sunt Carrefour, Profi, Mega Image și Auchan, cu magazinele denumite My Auchan
Piața de retail alimentar din România. Hipermarket-uri
Un hipermarket este un super-magazin. Acest concept cuprinde atât un supermarket, cât și o galerie comercială unde se regăsesc mai multe magazine și/sau restaurante. Mai exact, hipermarket-ul satisface toate nevoile de consum ale clienților.
Suprafața unui hipermarket începe de la 8.000 de metri pătrați și poate ajunge chiar la peste 20.000 de metri pătrați.
Printre produsele comercializate de un hipermarket se numără alimente, produse de curățenie, electrocasnice, îmbrăcăminte și încălțăminte, cosmetice și multe alte categorii.
Cele mai cunoscute hipermarket-uri din țara noastră sunt: Carrefour, Auchan, Kaufland și Cora
Piața de retail alimentar din România. Magazine Cash&carry
O altă categorie de magazine extrem de cunoscută sunt cele care operează în format cash&carry. Aceste magazine sunt cele care cuprind o formă de comerţ cu autoservire pe bază de legitimaţie de acces.
Magazinele cash&carry se adresează doar persoanelor juridice, persoane fizice autorizate și asociaţiilor familiale, în scopul revânzării şi prelucrării, precum şi al utilizării acestora ca produse consumabile. Acest tip de magazine vinde produse en-gros.
Printre cele mai cunoscute magazine cash&carry din România se află Metro și Selgros
Piața de retail alimentar din România. Magazine discount
Magazinele discount sunt acele unități de retail moderne care sunt administrate cu costuri reduse. În aceste magazine, salariații au multiple atribuții.
În acest tip de magazine se regăsește un număr mai mic de produse decât în supermarketuri. De asemenea, suprafața acestor magazine este mai redusă, fiind cuprinsă între 800 și 1.500 de metri pătrați (supermarket-uri de tip discount) sau mai mare de 1.500 metri pătrați (hipermarket-uri de tip discount).
În plus, în magazinele de tip discount se pune un accent deosebit pe produsele marcă proprie.
Cele mai cunoscute magazine de tip discount sunt următoarele:
Kaufland – hipermarket de tip discount
Supeco – supermarket de tip discount
Penny Market – supermarket de tip discount
Lidl – supermarket de tip discount
Piața de retail alimentar din România. Magazine de proximitate
Magazinele de proximitate sunt magazine mici care au până în 250 de metri pătrați.
În acest tip de magazine se regăsesc toate produsele de care ai nevoie în casă, de la alimente de bază, la produse de curățenie și îngrijire.
De asemenea, aceste magazine pun accent pe produse proaspete, fiind magazine mici cu un număr mare de clienți.
Cele mai cunoscute magazine de proximitate sunt: Carrefour Express, My Auchan, Mega Image Shop&Go și Lidl Market
Piața de retail alimentar din România. Magazine convenience
Un alt tip de magazine care încă nu este foarte dezvoltat în România este reprezentat de magazinele convenience. Este vorba de magazine mici, care dețin suprafețe cuprinse între 70 și 150 de metri pătrați și care sunt situate cât se poate de aproape de aglomerările urbane, precum centre de birouri, mijloace de transport în comun sau de universități.
Acestea au la vânzare produse care pot fi consumate din mers, precum sandvișuri, cafea, biscuiți, ciocolată, înghețată, băuturi răcoritoare, apă, produse de patiserie, ziare, țigări etc. Acest tip de magazine se regăsește și în benzinării.
În țara noastră, un astfel de lanț de magazine este reprezentat de rețeaua Hub Convenience, LaDoiPași (franciză lansată de Metro) sau, în benzinării, magazinele VIVA. De asemenea, unele magazine My Auchan sunt magazine de tip convenience.
Așadar, în ultimii ani, retailul alimentar a cunoscut o dezvoltare și o segmentare impresionantă, nevoile de consum ale românilor fiind satisfăcute pe deplin. În plus, și pe viitor există perspective bune de creștere, iar investitorii străini vor continua să fie interesați de această piață.
Citește și Centre comerciale ce urmează să fie deschise în 2020