Stiri: Companii

Piata de servicii de salubrizare Mures

Piața de servicii de salubrizare Mureș. Consiliul Concurenței a declanșat o investigație

14.01.2020

Piața de servicii de salubrizare Mureș. Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă trucare a 11 licitații organizate, în perioada 2017 – 2019, de mai multe unități administrativ teritoriale din județul Mureș (în principal, primării). Această înțelegere ar fi vizat delegarea serviciilor de salubrizare.

Piața de servicii de salubrizare Mureș. Trei companii sunt vizate

Mai exact, investigaţia vizează o posibilă înțelegere între trei companii:

  • Sylevy Salubriserv SRL
  • Bissdog SRL
  • Servicii Salubritate Bucureşti SA

Acest lucru s-a realizat pentru împărțirea contractelor de delegare a serviciilor de salubrizare pe teritoriul județului Mureș.

Piața de servicii de salubrizare Mureș. Licitații trucate

Autoritatea suspectează că firmele s-au înţeles asupra licitațiilor pentru care să depună oferte. Astfel, s-a dorit să nu se concureze şi să câştige contractele la o valoare cât mai apropiată de cea maximă stabilită de autoritatea contractantă. În acest fel, primăriile au cumpărat serviciile de salubritate la prețuri mai mari. Costurile au fost crescute artificial decât dacă companiile ar fi concurat în mod real.

Inspecții inopinate

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile celor trei firme. Documentele ridicate se află în analiza autorității de concurență.

Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti. Acestea sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.

”Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, a mai anunțat Consiliul Concurenței.

Piața de servicii de salubrizare Mureș. Legea concurenței

Legea concurenţei interzice asocierea companiilor în scopul restrângerii concurenţei la procedurile de achiziţie publică.

În cazul în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Totuși, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă în cadrul programului de clemenţă pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale acesteia.

Citește și BCR are un nou economist șef