Stiri: Logistica

Piața de spații industriale și logistice din România, în creştere

23.05.2018

Piața de spații industriale și logistice din ţara noastră va continua tendința ascendentă din 2017 și în anul acesta, conform previziunilor Dunwell, prima și singura agenție de brokeraj locală specializată exclusiv pe segmentul industrial al pieței imobiliare.

Această evoluție pozitivă vine pe fondul unui an 2017 cu performanțe record în ceea ce privește portofoliile de spații logistice și industriale. În jur de 350.000 metri pătraţi de noi spații au fost adăugate celor existente, reprezentând o creștere de 13% față de anul 2016, portofoliul național ajungând peste 3 milioane metri pătraţi.

„Sunt semne foarte bune pe această piață! Anul 2017, cu o creștere record a livrărilor de noi spații, a pregătit un 2018 care va avea aceeași tendință. În acest moment rata de neocupare a spațiilor logistice și industriale este de sub 5%, existând o presiune pe ofertă. Previziunile noastre sunt că această tendință de creștere se va menține nu numai în 2018, când ne așteptăm la circa 500.000 m2 de proiecte logistice și industriale noi, ci și în continuare până în 2020. Principalele tendințe pe care le observăm pentru 2020 sunt legate atât de dezvoltarea parcurilor industriale, cât și de modul de abordare al acestei dezvoltări. Creșterea va veni astfel și din parcuri aflate în afara capitalei, vom vedea în București un început de orientare spre inner city logistics și, nu în ultimul rând, ca o soluție de diminuare a problemei forței de muncă, dezvoltatorii vor construi și hosteluri în cadrul parcurilor logistice”, declară Daniel Cautiș, Managing Partner Dunwell.

Suprafața estimată de noi spații, de 500.000 metri pătraţi, este reprezentată din toate livrările de spații industriale și logistice relevante, inclusiv cele dezvoltate în anul 2017 și livrate în acest an.

Principalii proprietari de parcuri logistice și industriale sunt în acest moment: CTP, WDP, P3, VGP, Globalworth, Alinso Group, Logicor, ICCO Group, Helios Phoenix, TRC, cu portofolii variind între 100.000 și peste 700.000 metri pătraţi.

„Responsabile de acest trend ascendent sunt atât creșterea consumului și a cheltuielilor, datorată reducerii taxelor și creșterilor salariale, cât și sectorul productiv care a înregistrat și el o creștere de 8% anul trecut. De asemenea, un aport important l-au avut relocările chiriașilor din spațiile vechi, improprii, în spații cu autorizații de securitate la incendiu. Piața imobiliară a fost alimentată de aceste evoluții, dezvoltatorii venind în întâmpinarea cererii crescânde de spații de depozitare și producție. CTP a reușit să atragă cele mai mari trei tranzacții de pe piață (25% din cererea totală), reconfirmând logistica și comerțul electronic ca domenii cheie ale pieței”, a adăugat Daniel Cautiș.