Prin adoptarea unor măsuri noi, guvernele, companiile și comunitățile pot facilita o tranziție energetică eficientă și durabilă către un viitor mai verde. În contextul actual, piața energiei electrice are nevoie de un noi reguli de funcționare pentru a integra energia verde și a atinge obiectivul net zero. În fața provocărilor legate de schimbările climatice și dependența continuă de sursele tradiționale, piața energiei electrice se află într-un punct crucial. Adopția tot mai largă a energiei verzi, precum și ambiția de a atinge obiectivele de emisii zero, impun necesitatea unor noi reguli de funcționare pentru a face față provocărilor și pentru a stimula tranziția către un sistem energetic mai sustenabil.
Ultimii doi ani, pe fondul crizei provocate de războiul din Ucraina, au creat noi tensiuni pentru consumatori, furnizori de energie electrică și pentru investitori din cauza prețurilor, accesibilității și rezilienței aprovizionării cu energie. Sub presiunea uriașă pentru a compensa creșterea prețurilor, țările au făcut intervenții fiscale masive pe piețele energetice europene. Valoarea acestor intervenții ajunge la 758 de miliarde de euro, în perioada septembrie 2021- ianuarie 2023.
Tranziția energetică
Tranziția energetică, care este necesară pentru a atinge obiectivele de reducere a emisiilor, dar și pentru a avea surse alternative la importurile din Rusia, indică faptul că există multe deficiențe ale modului în care sunt stabilite prețurile pe piețele angro, în care sunt reglementate rețelele și sunt calculate costurile pentru utilizatorii finali.
„Criza energiei a scos în evidență doar câteva dintre provocările cu care se confruntă furnizorii de energie la nivel mondial în perioadele de incertitudine și tranziție, provocări care se vor accentua pe măsură ce vor încerca să atingă obiectivele de neutralitate climatică (net zero). În multe state ale lumii, cadrul de reglementare nu este încă bine structurat pentru a permite investițiile de care este nevoie urgentă pentru tranziția energetică. De aceea sunt necesare noi reglementări care să vizeze cele mai mari provocări: creșterea cererii de capacitate de transport, finanțarea și fezabilitatea investițiilor viitoare, procesul de autorizare, reziliența lanțurilor de aprovizionare și disponibilitatea forței de muncă”, explică Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.
„Criza energiei a scos în evidență doar câteva dintre provocările cu care se confruntă furnizorii de energie la nivel mondial” – Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România
Reforma pieței de energie electrică
Comisia Europeană a propus, în luna martie a anului curent, reformarea pieței de energie electrică a țărilor membre UE. Scopul reformelor este de a stimula producția din surse regenerabile, de a proteja consumatorii de viitoarele creșteri de prețuri și de potențiala manipulare a pieței, precum și de a spori competitivitatea industrială.
Țările europene și-au trasat obiective ambițioase de reducere a emisiilor de dioxid de carbon la zero, însă majoritatea autorităților guvernamentale abia acum încep să înțeleagă amploarea proiectelor de investiții în infrastructura necesară pentru a construi o capacitate suficientă de energie regenerabilă și ce ar însemna susținerea financiară în aceste proiecte.
Țările europene și-au trasat obiective ambițioase de reducere a emisiilor de dioxid de carbon
Totodată, furnizorii de energie electrică realizează că trebuie să crească investițiile în infrastructură și producție, precum și să regândească modul în care furnizează energie, dar și cum și când ar trebui să fie consumată cel mai bine de către companii și populație.
„O analiză recentă a PwC, realizată pe baza datelor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), arată că producția de energie regenerabilă ar trebui să crească de opt ori față de nivelul din 2021, iar investițiile anuale în sistemele de distribuție să se tripleze, pentru a fi atinsă neutralitatea climatică la nivel global până în 2050. Guvernele au un rol esențial în stabilirea politicilor și a regimurilor de autorizare, reducerea timpului necesar pentru aprobarea și dezvoltarea proiectelor și acordarea de stimulente pentru investiții. România poate beneficia de investiții însemnate pentru tranziția energetică, valoarea co-finanțării din PNRR și sumele din Fondul pentru Modernizare depășind 16 miliarde de euro pentru domenii precum energie regenerabilă, înlocuirea cărbunelui, producția și utilizarea hidrogenului verde, energie nucleară, cogenerare de înaltă eficiență, biocombustibili, modernizarea infrastructurii energetice”, a adăugat Dinu Bumbăcea.
Ce măsuri se pot lua pentru a facilita tranziția energetică?
Facilitarea tranziției energetice este esențială pentru a atinge obiectivele de durabilitate și a reduce impactul negativ al schimbărilor climatice, precum și a incertitudinilor geopolitice.
Reglementări
Pentru a susține tranziția energetică este nevoie de implementarea unor politici și reglementări care să încurajeze dezvoltarea și utilizarea surselor de energie regenerabilă, precum și stabilirea unor obiective clare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și a cotelor obligatorii de energie regenerabilă.
Pentru a susține tranziția energetică este nevoie de implementarea unor politici care să încurajeze dezvoltarea și utilizarea surselor de energie verde
Susținere financiară
De asemenea, este nevoie de acordarea de subvenții și facilități fiscale pentru investiții în proiecte de energie verde și de dezvoltarea unor mecanisme de sprijin financiar pentru comunități și întreprinderi mici care adoptă tehnologii verzi.
Inovație și tehnologii digitale
Integrarea tehnologiilor digitale este necesară pentru a optimiza producția, distribuția și consumul de energie. În plus, pentru ca tranziția energetică să fie mai ușor de realizat, este nevoie și de utilizarea tehnologiilor inteligente pentru gestionarea rețelei electrice și pentru a îmbunătăți eficiența energetică în clădiri și industrii.
La toate acestea, este indicat să se asigure investiții masive în cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor avansate de stocare a energiei pentru a depăși provocările legat de capacitățile de stocare.
Este indicat să se asigure investiții masive în cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor avansate de stocare a energiei
Schimbarea structurii pieței de energie electrică este inevitabilă în fața necesității de a integra sursele regenerabile și a atinge obiectivele de emisii zero. Prin adoptarea unor regulamente și politici inovative, se poate crea un sistem energetic mai eficient, sustenabil și rezilient la provocările viitorului. Este un pas esențial pentru asigurarea unui viitor mai verde și mai sănătos pentru generațiile viitoare.
Prin urmare, prin adoptarea unor astfel de măsuri, guvernele, companiile și comunitățile pot facilita o tranziție energetică eficientă și durabilă către un viitor mai verde.