Ce schimbări va aduce 2019 pe piața energiei regenerabile?

01.02.2019

Anul trecut, în Germania, producția de energie din cărbune a fost în premieră depășită de energia din surse regenerabile. Energia regenerabilă reprezintă cea mai simplă soluție atunci când aducem în discuție problema încălzirii globale. Atât pentru autorități, cât și pentru organizațiile de mediu, cel mai important obiectiv este reducerea dependenței de sursele de energie care poluează.

Premieră europeană în 2018

Anul 2018 a fost unul destul de bun pentru sectorul energiei verzi. Acesta s-a remarcat printr-o premieră europeană remarcabilă: în Germania, energia verde a depășit pentru prima oară cărbunele. Astfel, per total, anul trecut, peste 40% din energia produsă de Germania a provenit din surse regenerabile, în timp ce cărbunele a avut o pondere de doar 38%. Este o realizare extrem de importantă, pentru o țară dezvoltată, care deține o industrie consumatoare de multă energie.

Germania are în plan să închidă toate centralele pe bază de cărbune și să reducă emisiile cu 40%

În plus, în 2019 energia electrică din surse verzi va depăși nivelul de 40%, urmând să ajungă la 65% în anul 2030.

În România, aproximativ 25% din energia produsă provine din surse regenerabile, în timp ce nivelul mediu raportat la Uniunea Europeană se situează în jurul valorii de 17%.

Cel mai mare producător de energie verde din lume: China

Estimările arată că în 2019 China a devenit cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume, conform unui raport realizat de Global Commission on the Geopolitics of Energy Transformation.

Creșterea continuă a energiei produse din surse regenerabile va stimula puterea Chinei din acest domeniu. În plus, acest lucru va reduce influența marilor exportatori de petrol, precum Rusia sau țările din Orientul Mijlociu.

Astfel, având poziția de lider în producția de energie verde, precum și în tehnologiile conexe, cum ar fi mașinile electrice, China se află, în 2019, într-o poziție extrem de influentă pe care alte țări nu prea mai au cum să o ajungă.

”China a devenit o super-putere mondială și în domeniul energiilor regenerabile”, afirmă, în studiul citat, specialiștii în domeniu.

China a devenit o super-putere mondială și în domeniul energiilor regenerabile

Consecințe la nivel mondial

Raportul mai susține că, la nivel global, consecințele geopolitice și socio-economice ale creșterii rapide a producției de energie regenerabilă ar putea fi la fel de profunde ca și cele care au marcat trecerea de la biomasă la combustibili fosili cu două secole în urmă.

Schimbările vor include, cel mai probabil, apariția unor noi lideri în domeniul energiei, la nivel mondial, schimbări în comerț, precum și dezvoltarea de noi alianțe. Acest lucru ar putea, de asemenea, să provoace instabilitate în unele țări care sunt dependente de veniturile din petrol și gaze.

Unul dintre factorii cheie care conduc aceste schimbări este că, spre deosebire de combustibilii fosili tradiționali, sursele de energie regenerabilă sunt disponibile pe scară largă în întreaga lume.

Potențialul energetic

Fie că este vorba de energie solară sau eoliană, energia produsă de maree sau hidrocentrale, majoritatea țărilor au potențialul de a produce energie verde.

Aceasta înseamnă că multe state care în prezent trebuie să importe cea mai mare parte a energiei lor vor putea să-și genereze propria energie în viitor, ajutând astfel la îmbunătățirea echilibrului comercial și la reducerea vulnerabilității lor la prețurile volatile.

Raportul subliniază faptul că China a preluat conducerea în domeniul energiei regenerabile și este acum cel mai mare producător, exportator și instalator de panouri solare, turbine eoliene, baterii și vehicule electrice.

China deține peste 150.000 de brevete în domeniul energiei regenerabile, 29% din totalul existent la nivel global. Următoarea țară în clasamentul brevetelor este Statele Unite, cu peste 100.000 de brevete. Japonia și Uniunea Europeană dețin fiecare câte 75.000 de brevete. În schimb, țările care produc petrol și gaze naturale, precum Rusia sau Arabia Saudită, au neglijat acest domeniu al energiei verzi.

În acest context, tendința generală pare să fie îndreptarea spre energie verde în anul 2019. Așadar, care sunt trendurile care se vor remarca în această piață în anul care tocmai a început?

Energie verde pentru locuințele personale

Și în 2019, oamenii vor alege să își instaleze panouri solari pe casele lor. De exemplu, numărul de case din statul american California va avansa cu 14% până în anul 2023.

În România, programul „Casa Verde” pentru anul 2019 finanțează echiparea caselor cu sisteme fotovoltaice. Bugetul alocat al proiectului este de 120 de milioane de euro. Începând cu luna martie a anului curent, proprietarii de case vor putea să aplice pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Noutatea adusă în 2019 programului constă în faptul că deţinătorii de panouri vor putea livra surplusul către reţeaua naţională, amortizând prin urmare investiţia.

În România, programul „Casa Verde” pentru anul 2019 finanțează echiparea caselor cu sisteme fotovoltaice

Fiecare proprietar poate primi, în cadrul programului, 20.000 de lei. Ministerul Mediului finanţează cumpărarea tuturor elementelor unui sistem fotovoltaic de la panouri până la proiectul de instalare.

Începând cu 2019, dezvoltatorii imobiliari vor alege să își alimenteze clădirile de birouri cu panouri solare. Costurile reduse pentru chiriași, precum și o amprentă de carbon mai mică stau la baza acestei decizii.

Chiar dacă la început segmentul office nu o să se poată baza doar pe energie regenerabilă, utilizare ei, chiar și în proporție mică, este o realizare importantă.

Nu doar clădirile de birouri se îndreaptă către energia verde. Clubul de fotbal Arsenal a anunțat recent că o parte din energia electrică cu care este alimentat stadionul său din Londra provine din surse regenerabile.

Municipalitățile vor alege energia regenerabilă

Din ce în ce mai multe autorități locale, la nivel mondial, vor alege în 2019 să investească în energia verde. Motivul este simplu: reducerea poluării. De exemplu, câteva orașe din Statele Unite au promis că în 2019 se vor alimenta doar cu energie din surse regenerabile. Obiectivul este ambițios, însă nu imposibil de realizat.

Și în România, muncipalitățile încearcă să creeze orașe mai verzi, un exemplu în acest sens fiind Alba Iulia.

Marii petrolieri se vor îndrepta către energia verde

Din ce în ce mai multe companii mari din industria petrolului aleg să investească în energia regenerabilă. De exemplu, recent, Shell a anunțat că va aloca anual nu mai puțin de 4 miliarde de dolari pentru energia verde.

De asemenea, ExxonMobil a decis să se implice în acest sector, precum multe alte corporații din sectorul petrolier.

Marile companii din industria petrolului aleg să investească în energia regenerabilă

În concluzie, analiștii din acest sector afirmă că 2019 ar putea fi anul energiei verzi, mai exact anul în care sursele regenerabile vor fi alese atât de autorități, de companii, cât și de persoanele fizice, în detrimentul surselor tradiționale de energie.

 

 

Citiți și despre:

  • Surse de energie regenerabilăSurse de energie regenerabilă Care sunt principalele surse de energie regenerabilă şi cum funcţionează ele? Surse de energie regenerabilă: Energia verde rămâne şi în 2018 una dintre cele mai dezbătute. La nivel european, în anul 2030, 32% […]
  • Cum funcționează turbinele eoliene și panourile solare?Cum funcționează turbinele eoliene și panourile solare? Turbine eoliene și panouri solare. Energia produsă de vânt și energia solară sunt cele mai importante surse de energie regenerabilă. Energia regenerabilă câștigă tot mai mult teren, atât la nivel mondial, cât […]
  • Dezvoltarea energiei eoliene în România Dezvoltarea energiei eoliene în România Lupta cu morile de vânt: investitorii susțin energia “verde”, în ciuda schimbărilor legislative. Scăderea resurselor neregenerabile a făcut pe mulți producători de energie să se îndrepte spre cea “verde”, iar […]
  • Tendințe în arhitectură: multifuncționalitate și independență energeticăTendințe în arhitectură: multifuncționalitate și independență energetică Proiectele arhitecților români, recunoscute și premiate peste granițele României. În România, până nu acum mult timp, arhitecții erau priviți ca specialiști axați doar pe realizarea planurilor de construcții […]
  • Cele mai mari proiecte de energie regenerabilă din lumeCele mai mari proiecte de energie regenerabilă din lume Energia verde poate remodela complet piața mondială a energiei. Energia verde este, cu siguranță, energia viitorului. Deja există, la nivel Mondial, proiecte de energie regenerabilă care reușesc să asigure o […]