Slide

Stiri: Finante

Piaţa europeană a finanţărilor alternative a crescut la 2,9 miliarde euro, în 2014

23.03.2015

Piaţa europeană a finanţărilor alternative a avansat în 2014 cu 144%, cumulând 2,9 miliarde de euro. În plus, această piaţă ar putea depăşi 7 miliarde de euro în 2015, conform unui studiu privind finanţările alternative pan-europene realizat de noul Centru pentru Finanţări Alternative – Judge Business School din cadrul Universităţii Cambridge, în colaborare cu EY.

Deşi era considerată până recent o activitate de nişă, finanţarea alternativă online, care include equity crowdfunding (crowfunding bazat pe emiterea de acțiuni sau obligațiuni) și creditarea peer-to-peer (de la persoană la persoană), a devenit o sursă foarte importantă şi des utilizată pentru obținerea de finanțări de către IMM-uri, start-up-uri şi multe alte proiecte de afaceri din Europa, conform raportului.

Astfel, anul trecut, finanţările alternative derulate pe platforme financiare de tranzacționare din afara sistemului bancar tradiţional au crescut în Europa de la 1,21 miliarde de euro în 2013 la 2,9 miliarde de Euro.

201 milioane euro au fost furnizate IMM-urilor şi start-up-urilor

Din totalul de 2,9 miliarde, în 2014, 201 milioane de euro au fost furnizate IMM-urilor şi start-up-urilor europene prin intermediul platformelor de finanţare alternativă, și dedicate finanţării afacerilor aflate în stadiu incipient de dezvoltare şi capitalului circulant.

Volumul finanţărilor alternative online a crescut constant la circa 75% de la an la an, iar numărul estimat de start-up-uri şi IMM-uri finanţate a crescut într-un ritm şi mai accelerat – 133% în ultimii trei ani, cumulând aproximativ 5,801 de IMM-uri sau start-up-uri în anul 2014.

„Aceste noi forme de finanţare alternativă cresc rapid, iar creşterea începe să atragă investitori instituţionali. Finanţarea alternativă, cel puţin în unele ţări europene, este pe punctul de a deveni o modalitate principală de finanţare. Până acum au existat puţine date concrete privind extinderea acestei industrii în Europa”, se arată în raportul citat.

Cea mai mare ţară pentru finanţările alternative

Deşi este încă semnificativ mai mică decât industria similară din Marea Britanie, finanţarea alternativă de pe continent a ajuns la o masă critică.

De departe, Marea Britanie este cea mai mare ţară europeană pentru finanţările alternative, volumul acestor finanţări atingând 2,34 miliarde de euro (1,78 miliarde de lire sterline) în 2014. Aceasta este urmată de Franţa, cu finanţări de 154 milioane de euro, Germania, cu finanţări de 140 milioane de euro, Suedia, 107 milioane de euro, Olanda, 78 milioane de euro, şi Spania, 62 milioane de euro.

Excluzând Marea Britanie, aceste finanţări au crescut, în Europa, de la 338 milioane de duro în 2013 la 620 milioane de euro în 2014, și au înregistrat o creştere medie de 115% în ultimii trei ani.

România, o piață aflată într-un stadiu incipient

„În România, finanțările alternative reprezintă încă o piață aflată într-un stadiu incipient, în ciuda faptului că site-urile dedicate crowdfunding-ului raportează o rată mai mare de succes a campaniilor. De asemenea, există proiecte locale care inițiază campanii direct pe site-urile consacrate precum kickstarter.com sau indiegogo.com. Soluțiile de finanțare alternativă s-au dezvoltat la nivel mondial în perioada de criză, când accesul la finanțare era drastic diminuat. În ultimii ani însă finanțarea este pe o tendință pozitivă, iar în acest an tendința s-a transmis și antreprenorilor, care consideră în proporție de 30% că accesul la surse de finanțare s-a îmbunătățit în ultimul an în România, conform studiului EY Barometrul antreprenoriatului românesc 2014”, a afirmat Mihaela Matei, Coordonator proiect „Antreprenorii vorbesc”, EY România.

Conform acesteia, având în vedere această percepție, care se referă mai ales la surse și instrumente financiare clasice, dublată de creșterea valorii fondurilor europene destinate în noul exercițiu 2014-2020 pentru startup-uri și microîntreprinderi, crowdfunding-ul din ţara noastră este posibil să rămână un instrument destul de rar accesat și mai ales pentru proiecte creative de valoare mică.