Stiri: Companii

Piata fuziunilor si achizitiilor din Romania in 2021

Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România, în scădere în primul trimestru din 2021

19.04.2021

Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România a scăzut în primul trimestru al anului cu 26% în volum faţă de aceeaşi perioadă din 2020, fiind anunţate 42 de tranzacţii, faţă de 53 în perioada echivalentă a anului trecut. Aşadar, în intervalul ianuarie – martie 2021, valoarea tranzacţiilor realizate a depăşit nivelul înregistrat în perioada echivalentă a anului trecut, cumulând peste 600 milioane euro, conform unei analize PwC România.

Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România. Investitori strategici

Cele mai multe tranzacţii au fost realizate de investitorii strategici. În plus, în perioada următoare este aşteptată însă o creştere a apetitului şi activităţii fondurilor de investiţii.

”Anul 2021 a debutat cu anunţarea unor tranzacţii importante pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România, pe fondul creşterii optimismului investitorilor şi adaptării strategiei lor de investiţii la noua realitate pandemică. Dacă în termeni de volum piaţa a înregistrat o scădere, valoarea totală a fost uşor mai mare comparativ cu primul trimestru al anului 2020, datorită creşterii cu 30% a valorii medii a tranzacţiilor”, a declarat partenerul şi liderul Departamentului de Consultanţă pentru Afaceri, PwC România, Dinu Bumbăcea.

Cele mai multe tranzacţii încheiate în primele trei luni din 2021 au fost realizate de investitori strategici. Este vorba de un număr similar celui înregistrat în primul trimestru al anului trecut. Însă, numărul operaţiunilor realizate de investitorii financiari s-a redus la jumătate faţă de perioada similară din 2020.

Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România. O nouă realitate sanitară şi economică

“Dacă noua realitate sanitară şi economică a determinat transformări în structura concurenţială a unor sectoare, cu tendinţe de consolidare ce au dinamizat tranzacţiile cu cumpărători strategici, apetitul fondurilor pentru achiziţii a scăzut în prima jumătate a anului trecut, cu o uşoară îmbunătăţire pe finalul acestuia. Ne aşteptăm ca în 2021 fondurile de investiţii să revină cu mai mult avânt, în acest moment fiind mai multe tranzacţii în derulare, în care sunt implicaţi investitori financiari. Interesul fondurilor este crescut având în vedere atât nivelul capitalurilor disponibile, cât şi nevoia restructurării portofoliilor pentru a capitaliza noile dezvoltări economice”, a declarat liderul departamentului de M&A al PwC România, George Ureche.

Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România. Domenii

Cele mai efervescente sectoare din primul trimestru al anului 2021 au fost:

  • IT&C
  • imobiliare şi
  • serviciile private de sănătate

În aceste sectoare economice, evoluţia pandemiei a avut un impact major. În plus, tendinţa de consolidare a fost una accentuată, conform studiului PwC România. De asemenea, pe fondul noilor scheme de suport a energiei regenerabile în curs de implementare, sunt anunţate din ce în ce mai multe proiecte în acest sector. Acest lucru va atrage un interes în creştere din partea investitorilor.

Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România. Servicii private de sănătate

În domeniul serviciilor private de sănătate, o tranzacţie importantă a fost preluarea operaţiunilor din România şi din regiune a distribuitorului de medicamente Alliance Healthcare Businesses de către AmerisourceBergen Corp, într-o tranzacţie în valoare de 5,5 miliarde de euro la nivel global, incluzând şi operaţiunile din România.

De asemenea, grupul MedLife şi-a continuat strategia de extindere pe piaţa locală de servicii private de sănătate prin preluarea unui pachet majoritar de 60% din clinica Medica Sibiu.

Piaţa IT&C

Pe piaţa de IT&C au fost anunţate tranzacţii importante, cum ar fi:

  • preluarea Ropeco de către Romanian Business Consult
  • preluarea Tellence Technologies de către Orion Innovation
  • preluarea Gemini Solutions de către ThoughtWorks

Energie regenerabilă

În sectorul energiei regenerabile, una dintre cele mai importante tranzacţii a fost preluarea unui portofoliu de proiect de peste 1.000 MW de energie verde de către Enel Green Power România de la dezvoltatorul de parcuri de producţie din surse regenerabile, Monsson Group. Proiectele vor intra în etapa de construcţie în următorii trei ani şi vor acoperi 500 MW în energie eoliană şi 500 MW în energie solară.

Alte tranzacţii importante au fost anunţate şi în sectorul de logistică şi transport:

  • achiziţia de către Fortress REIT a unui parc logistic în Chitila pentru o valoare de 30 de milioane de euro
  • achiziţia de către fondul de investiţii Oresa Ventures a parcului logistic şi industrial Solo Iaşi de la Tester Group

În domeniul bancar, în prima săptămână a anului a fost anunţată preluarea operaţiunilor bancare ale Credit Agricole în România de către Vista Bank.

Citeşte şi Piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2021: Ce evoluţie se va înregistra?