Stiri: Energie

Piata gazului reglementari

Noi reglementări pe piața gazului, la nivel european

07.04.2019

Piața gazului reglementări. Parlamentul European anunță că va extinde normele Uniunii Europene la conductele din țări terțe. Astfel, conductele de gaz din țările din afara UE vor fi de acum reglementate de legislația comunitară. Pentru a asigura claritate juridică și o furnizare competitivă, europarlamentarii au aprobat noi norme privind piața gazelor naturale, introducând toate conductele sub cadrul juridic al Uniunii.

Piața gazului reglementări. Revizuirea normelor UE

Eurodeputații au adoptat joi o revizuire a normelor UE privind piața de gaze. Per total, au fost 465 de voturi pentru, 95 împotrivă și 68 de abțineri. Scopul legislației este de a extinde reglementările (inclusiv cele privind concurența) la toate conductele care intră pe teritoriul UE din țări terțe.

Piața gazului reglementări. O piață mai competitivă

Reglementările vor crea o piață a gazelor în Uniunea Europeană mai competitivă. Astfel, infrastructura de transport a gazelor naturale și furnizarea de gaz trebuie să fie în proprietatea unor entități diferite. Conductele trebuie să devină accesibile și altor operatori, după cum este deja regula pentru conductele de gaze din UE. Consumatorii vor beneficia astfel de mai multă concurență și, prin urmare, de prețuri mai mici.

Piața gazului reglementări. Cadrul juridic

Această revizuire clarifică și cadrul juridic pentru orice viitor proiect de infrastructură ce implică țări din afara UE, inclusiv cu Regatul Unit atunci când va deveni o țară terță.

Reglementările conferă UE competență exclusivă în ceea ce privește acordurile privind noile conducte de gaz între UE și țări terțe.

Comisia Europeană poate autoriza statul membru în care se află primul punct de intrare a conductei să înceapă negocierile privind livrarea de gaze printr-o nouă conductă provenind dintr-o țară terță, cu excepția cazului în care consideră că acest lucru este în conflict cu legislația UE sau dăunează concurenței sau securității aprovizionării. Comisia poate consulta alte țări UE interesate înainte de a propune o derogare de la normele europene. De asemenea, instituția este cea care decide acordarea derogării.

Piața gazului reglementări. Conductele existente

Pentru conductele existente (conectate la conductele UE înainte de intrarea în vigoare a prezentei directive), un stat membru poate decide o derogare în termen de un an de la intrarea în vigoare a directivei. Se poate face asta dacă acest lucru nu dăunează concurenței.

„Mulți actori orientați spre profit au dorit eșuarea acestor negocieri, deoarece fără acest acord normele UE nu s-ar aplica conductelor de gaze din țările care nu sunt membre UE. Dar ceea ce ar aduce profit pentru unii actori de pe piață, ar aduce o pierdere multidimensională cetățenilor noștri și uniunii energetice în ansamblu. De acum înainte, toate conductele de gaze din țările terțe, inclusiv Nord Stream 2, vor trebui să respecte regulile UE: accesul terților, separarea proprietății, tarifele nediscriminatorii și transparența. Toate acestea se traduc prin asigurarea unei securități energetice mai puternice pe continentul nostru. Acesta a fost întotdeauna principalul obiectiv al Parlamentului European și sunt încântat că l-am realizat”, a spus raportorul Jerzy Buzek (EPP, PL).

Piața gazului reglementări. Ce urmează?

În urma aprobării oficiale de către miniștrii UE, directiva va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Aceasta va intra în vigoare după 20 de zile.

Statele membre vor avea nouă luni pentru a-și aduce legislația națională în conformitate cu această directivă europeană.

Citește și Parlamentul European schimbă legislația privind concediul de paternitate