Piata imobiliara 2021

Piața imobiliară 2021: Câţi români au în plan să îşi cumpere un apartament în următorul an?

03.12.2020

Piaţa imobiliară 2021. Mai mult de jumătate (55%) dintre bucureştenii care locuiesc în prezent cu chirie nu au în plan să-şi cumpere un apartament în următorul an şi vor să rămână în chirie, arată un studiu recent realizat de Unlock Research pentru Colliers International.

45% dintre aceştia se gândesc însă la o schimbare a locuinţei închiriate, majoritatea (66%) pentru că vor o locuinţă mai spaţioasă sau aflată într-o zonă mai bună, inclusiv în blocuri noi, şi doar o treime pentru că se uită la bani şi caută să-şi scadă costurile cu chiria.

Piaţa imobiliară 2021. Criza provocată de COVID-19

Astfel, criza provocată de coronavirus începe să-şi arate efectele şi pe piaţa închirierilor de locuinţe. În Bucureşti, studenţii au lăsat multe proprietăţi goale, apartamentele în regim hotelier au fost convertite în apartamente cu chirie lunară, iar numărul ofertelor de închiriere din piaţă a început să crească. Preţul chiriei rămâne în continuare principalul criteriu în funcţie de care cei mai mulţi chiriaşi aleg să închirieze o locuinţă sau alta.

Pe fondul incertitudinii create de pandemie, chiriaşii caută siguranţă, fie printr-o reducere a chiriei sau mutarea într-un spaţiu mai mic, fie printr-o înţelegere pe termen mai lung cu proprietarii sau prin înregistrarea contractelor la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Piaţa imobiliară 2021. Chiriaşul este mult mai dinamic

”Chiriaşul este mult mai dinamic decât cumpărătorul de rezidenţial, iar trendurile din piaţa de închiriere pot fi valoroase pentru dezvoltatorii de locuinţe. Nevoia de siguranţă în relaţia cu proprietarul va duce la profesionalizarea pieţei de închirieri de locuinţe, iar din ce în ce mai mulţi dezvoltatori îşi vor îndrepta atenţia către acest segment. Am văzut deja tranzacţii cu blocuri destinate exclusiv închirierii, semn că există un interes şi din partea investitorilor pentru astfel de produse. Ne aşteptăm ca în acest ecosistem nou creat să vedem şi alţi jucători anunţând proiecte destinate închirierii”, a afirmat Gabriel Blăniţă, director asociat Colliers Valuation and Advisory.

Costul chiriei lunare

Dincolo de preţul chiriei lunare, cei mai mulţi dintre respondenţii care consideră că este mai rentabil să stea cu chirie decât să îşi cumpere o locuinţă proprie caută şi anumite funcţionalităţi care se potrivesc nevoilor şi propriului stil de viaţă, precum parcurile, spaţiile verzi şi locurile de joacă, care au devenit aproape la fel de importante ca staţiile de transport în comun.

Dacă proximitatea faţă de un supermarket a fost tot timpul o prioritate, de anul acesta în topul preferinţelor sunt şi farmaciile, care sunt solicitate de aproape 50% dintre chiriaşi, mai arată datele studiului solicitat de către Colliers Internaţional.

Piaţa imobiliară 2021. Schimbări puternice

”Pandemia a generat schimbări puternice în relaţia oamenilor cu spaţiul lor de locuit, în timpul lockdown-ului locuinţa crescând în importanţă, tendinţă care s-a păstrat şi după. A devenit din ce în ce mai important cum arată spaţiul, atât în casă, cât şi împrejurimile acesteia, precum şi ce facilităţi ai în apropiere. Pentru piaţa de chirii, dincolo de nevoia de siguranţă şi de a nu lua decizii ce presupun investiţii ridicate, a crescut şi nevoia de un upgrade, de un standard de locuire mai bun, chiriaşii nefiind mulţumiţi de condiţiile actuale ale pieţei”, spune Alexandra Cojocaru, partener Unlock Research.

Citeşte şi Târgul de Crăciun Sibiu 2020 a fost anulat

 

 

 

Citiți și despre: