Slide

Stiri: Constructii

Nordis Mamaia

Piaţa imobiliară de lux, creştere de 12% în 2014

19.12.2014

Segmentul de lux al pieţei imobiliare a înregistrat o creștere în acest an, atât din perspectiva tranzacțiilor, cât și din cea a dezvoltării de noi proiecte, potrivit estimărilor grupului de firme Nordis. În plus, 75% dintre cumpărători au ales apartamente mari, de peste trei camere, cu prețuri pornind de la 180.000 de euro.

„Față de anul 2013, se poate discuta de o creștere a numărului tranzacțiilor de circa 12% în anul 2014, dar și o creștere a bugetelor alocate pentru achiziții rezidențiale. În ceea ce privește ponderea tranzacțiilor în anul ce se încheie, 40% dintre cumpărători s-au orientat către apartamentele cu 3 camere, acestea fiind versatile, se potrivesc și unui cuplu tânăr dar și unei familii și au un randament investițional bun. Fiind vorba de zone premium din București și apartamentele cu suprafețe mari, de 4 camere sau mai mari au avut o pondere mai mare în achiziții, de circa 35%, acestea fiind preferate de familii mai numeroase, dar nu numai”, declară Emanuel Poștoacă, General Manager al Nordis.

Totodată, apartamentele cu 2 camere sunt cumpărate în special de investitori, acestea având prețuri mai mici, datorită suprafețelor mai scăzute, dar și pentru că au potențial bun de închiriere, zonele de top fiind preferate de expați, şi doar 5% din locuințele cumpărate în 2014 în zonele de lux ale Capitalei au fost garsoniere.

„Este primul an, după perioada de scădere din 2008,în care dezvoltatorii imobiliari încep proiecte de valori mari, cu apartamente de lux (suprafețe mari, finisaje superioare, amplasament bun), la un nivel mai înalt de calitate decât cele construite în ultimii trei-patru ani, când au fost livrate puține imobile noi, de dimensiuni mici, cu apartamente medium plus, adaptate cererii mai scăzute și a presiunii prețului de achiziție. Tendinţa de creştere din 2014 se va menține și în anul 2015, anul viitor fiind programate să înceapă încă două proiecte imobiliare care vor fi finalizate în 2017, care vor oferi spre vânzare peste 350 de apartamente de lux, cu amplasamente premium, pentru care prețul mediu de vânzare începe de la 1.500 euro +TVA pe metru pătrat construit”, spune Emanuel Poștoacă.