Stiri: Constructii

Piaţa imobiliară din Europa începe să se redreseze

06.02.2014

Piaţa imobiliară din Europa începe să se redreseze, în contextul în care zona euro îşi revine în urma celei mai lungi recesiuni din istoria sa. Astfel, investiţiile în acest segment îşi redobândesc atractivitatea, potrivit unui studiul realizat de EY. 

În statele membre care au fost cele mai afectate de criză, precum Spania sau Olanda, tranzacţiile încep să fie reluate, iar încrederea investitorilor este la cel mai ridicat nivel.

„Investitorii au devenit mai conştienţi de noile evoluţii care au loc în sector. Printre acestea se numără şi pierderea constantă din cota de piaţă a brokerilor tradiţionali în favoarea serviciilor de listare online, evoluţia segmentului de home office şi impactul generat de e-commerce asupra proprietăţile comerciale”, au explicat autorii studiului.

Raportul mai arată că volumul tranzacţiilor are îndeplinite condiţiile să se majoreze în acest an, iar criza creditelor din zona euro nu mai este un factor determinant pentru investiţiile în real estate.

În plus, respondenţii chestionaţi afirmă că pieţele imobiliare din toate ţările Uniunii Europene se vor dovedi atractive în 2014, iar oferta de active imobiliare va avansa.

Cererea pentru finanţări mixte şi surse alternative de creditare va creşte, în timp ce piaţa titlurilor de valoare cu garanţii ipotecare pe proprietăţi comerciale s-ar putea relansa.

„În contextul redresării pieţelor externe mature, în următoarele 18 luni, piaţa imobiliară din România are toate premisele să fie una dintre candidatele importante pentru fondurile de investiţii », a declarat David Ţiplea din cadrul EY.

Potrivit lui, vom asista şi la vânzări de portofolii din partea corporaţiilor care sunt mari proprietari de active imobiliare, dar nu sunt dezvoltatori.