Stiri: Constructii

Topul companiilor din constructii

Piața imobiliară din România 2020. 1 milion de metri pătrați de spații, livrate în 2019

31.01.2020

Piața imobiliară din România 2020. Dezvoltatorii au livrat, anul trecut, spaţii noi de birouri, centre comerciale și parcuri logistice cu o suprafață cumulată de peste 1 milion de metri pătrați. Cele mai active segmente sunt cele de birouri și logistică, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Piața imobiliară din România 2020. Stocul cumulat de proprietăți

Cu acest nivel al livrărilor, stocul cumulat de proprietăți comerciale moderne a urcat aproape de pragul de 12 milioane de metri pătrați, spaţiile fiind aproximativ egal distribuite între cele trei segmente – birouri, retail și logistică.

De-a lungul perioadei de dezvoltare a pieței imobiliare locale, care a început în urmă cu aproximativ 25 de ani, pragul de 1 milion de metri pătrați în ceea ce privește livrările a mai fost depășit în anii 2008 și 2016. Așadar, 2019 a fost unul dintre cei mai dinamici ani în ceea ce privește activitatea de dezvoltare.

Piața imobiliară din România 2020. Estimări

Privind în perspectivă, 2020 se preconizează a fi un an la fel de bun, ținând cont de planurile anunțate de dezvoltatorii imobiliari.

Faţă de 2019, este de așteptat ca în sectoarele office și industrial să se înregistreze o ușoară scădere a livrărilor. În schimb, dezvoltatorii de centre comerciale ar putea deschide proiecte noi și extinderi ale unor centre existente cu o suprafață cumulată de 235.000 de metri pătrați. Nivelul va fi în creștere cu aproape 50% faţă de anul precedent.

Piața imobiliară din România 2020. Capitala

Bucureştiul a continuat în 2019 să domine piața imobiliară locală, având o cotă de peste 52% din spaţiile nou livrate, următoarele piețe fiind:

  • Timișoara (11%)
  • Sibiu (8%)
  • Cluj-Napoca (7%)

Având un stoc de birouri, spaţii logistice și de retail de 6 milioane de metri pătrați, Bucureştiul are o cotă de 50% din piața imobiliară a României. Capitala deține un nivel mai ridicat în sectorul de birouri (80%) și mai scăzut în sectorul de retail (30%).

Piața imobiliară din România 2020. Proiecte

Cele mai reprezentative proiecte finalizate pe parcursul anului 2019 sunt:

  • Promenada Mall Sibiu
  • DN 1 Value Center
  • extinderea Iulius Mall Timișoara
  • Renault Bucharest Connected
  • Business Garden
  • Expo Business Park
  • hale logistice sau industriale dezvoltate de WDP, CTP sau Element Development pentru Pirelli, Arctic, LPP sau Faurecia.

Ce spun reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox?

Oana Iliescu, Managing Director, Cushman & Wakefield Echinox: „Piața imobiliară își continuă evoluția sănătoasă, având reacții firești la evenimentele din economia locală și globală. După ce în ultimii trei ani dezvoltatorii au fost activi în special în sectoarele de birouri și spaţii logistice, 2020 va fi un nou an de referință pentru piața de retail prin livrarea unor noi proiecte relevante, precum extinderea proiectului Colosseum din București cu o zonă reprezentativă de fashion și entertainment sau inaugurarea proiectelor AFI Palace Brașov, Dâmbovița Mall din Târgoviște și Shopping City Târgu Mureș. Piața locală continuă să prezinte oportunități de investiții pe toate segmentele, beneficiind de prezenţa în rândul chiriașilor a unora dintre cele mai mari companii din lume.”

Citește și Se temperează activitatea fondurilor de capital privat din Europa Centrală. Anunț important