Piata imobiliara din Romania - investitori din Asia

Piaţa imobiliară din România, ȋn vizorul investitorilor asiatici

13.03.2019

Piaţa imobiliară din România a ȋnceput să atragă atenţia marilor investitori asiatici. Este vorba de grupuri din China și Coreea de Sud. Acestea explorează posibilitatea de a investi direct ȋn principalelesegmente din piaţa locală.

Primele achiziţii, în acest sens, ar putea fi realizate până la finalul anului curent, afirmă consultanţii firmei Cushman & Wakefield Echinox.

Piaţa imobiliară din România, într-un proces de maturizare

Piaţa imobiliară locală se află ȋntr-un proces de maturizare. Acesta implică şi o diversificare a capitalului investiţional. În acest context, investitorii asiatici, care au făcut ȋn ultimii ani achiziţii majore ȋn pieţele din Vestul Europei, dar şi ȋn Polonia, ȋşi extind aria de interes şi către celelalte ţări din regiune.

Piaţa imobiliară din România. Ce spune conducerea Cushman & Wakefield Echinox?

„Investitorii sud-africani au fost ȋn ultimii cinci ani cei mai activi cumpărători din piaţa imobiliară locală, care a fost folosită de o serie de grupuri şi ca „rampă de lansare” pentru formarea unor portofolii regionale. În ultimii ani, am observat o diversificare a surselor de capital atras, prin intrarea unor jucători noi din Statele Unite, Liban, Cehia şi Belgia, proces ce credem că va continua cu primele achiziţii ale unor investitori asiatici, atraşi de proiectele cu o calitate a construcţiei ridicată, chiriaşi blue-chip şi randamente investiţionale mai ridicate cu peste 200 de puncte procentuale faţă de pieţele din Europa Centrală”, a spus Tim Wilkinson, Partener, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Piaţa imobiliară din România. Investiții în țările vecine

Datele companiei de consultanță arată că ȋn ultimii trei ani (2016 – 2018) investitorii asiatici (Malaezia, Coreea de Sud, Singapore, Filipine) au realizat achiziţii în valoare de peste 2,8 miliarde de euro ȋn Polonia. Acestea au o pondere de peste 16%.

În Cehia şi Ungaria au fost semnate anul trecut tranzacţii semnificative de către grupurile Shinhan Investment din Coreea de Sud şi Mapletree din Singapore, ponderea investitorilor asiatici fiind preconizată să crească şi ȋn aceste pieţe.

Piaţa imobiliară din România. Tranzacții de 957 milioane de euro

Pe piaţa imobiliară din România au fost realizate, anul trecut, tranzacţii imobiliare cu o valoare cumulată de aproximativ 957 de milioane de euro.

Cele mai mari achiziţii au fost efectuate de grupurile:

  • Dedeman
  • Sonae Sierra
  • Lion’s Head Investments
  • MAS Real Estate, ȋn parteneriat cu Prime Kapital

Piaţa imobiliară din România. Randamente investiționale

Randamentele investiţionale pentru piaţa locală sunt de:

  • 6,75% pentru sectorul de retail
  • 7,25% pentru birouri
  • 8,75% pe industrial

Pentru 2019 este aşteptată o comprimare a acestora ca urmare a unui interes ȋn creştere din partea potenţialilor cumpărători.

”Ne putem aștepta să vedem o reducere între 25 și 50 de puncte procentuale faţă de nivelul actual pe segmentele spaţiilor de birouri si industriale. Nivelul de referinţă al randamentelor pentru segmentul de retail va trece probabil de asemenea printr-un proces de comprimare ȋn momentul ȋn care un activ cu adevărat dominant va fi scos la vânzare”, conform reprezentanților Cushman & Wakefield Echinox.

Citește și Smithfield România continuă campania ”Hrană pentru suflete”

 

 

 

Citiți și despre: