Cum arată piaţa imobiliară din România la zece ani după criza financiară? Răspunsul la această întrebare a fost dat de un studiu realizat de RE/MAX România. Oferte echilibrate, cumpărători mai exigenți şi investitori analitici, acestea sunt cele trei trăsături ale segmentului imobiliar din ţara noastră, după criză.
Piaţa locală imobiliară şi-a revenit progresiv. Valoarea ei a ajuns la un nivel similar celui din 2018, anterior crizei economice.
Piaţa imobiliară din România. Atenţia la detalii
O altă schimbare este legată de atenţia la detalii atât a celor care vând, cât şi a clienţilor. Şi în acest context, s-a dezvoltat un nou standard de oferte. Mai exact, este vorba de oferte mult mai echilibrate în ceea ce priveşte raportul preţ-calitate.
„Piața imobiliară a fost una dintre cele mai afectate de apariția crizei economice, efectele acesteia fiind resimțite cu precădere la nivelul puterii de cumpărare, al interesului pentru obținerea unor credite de locuințe la costul vehiculat pe piață, cât și în numărul de tranzacționări efective”, explică reprezentanţii RE/MAX.
Piaţa imobiliară din România. Oferte mai echilibrate
După criză, piaţa şi-a revenit gradual. Însă, efectele crizei s-au resimţit în comportamentul de cumpărare, precum şi în ofertele mai echilibrate ale dezvoltatorilor imobiliari.
Prim urmare, acest lucru a dus, cu trecerea timpului, la o evoluţie pozitivă calitativă a pieței imobiliare din România.
„O parte semnificativă dintre investitori/dezvoltatori a crescut nivelul de profesionalism și datorită crizei, iar în prezent se construiește mai bine din punct de vedere tehnic, iar ofertele imobilelor noi sunt echilibrate din perspectiva raportului calitate-preț”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.
Piaţa imobiliară din România. Cumpărătorii, mai exigenţi
Conform lui, competiţia din acest sector a crescut în aceşti 10 ani. Cumpărătorii au devenit mai cumpătați, atenți la detalii, precum și mai exigenți.
Aceste modificări din piaţă au generat, prin urmare, o evoluție care avantajează pe toată lumea.
Citeşti şi „Aglomeraţie mare” pe piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti. Rata de neocupare, la un nivel minim