Piața imobiliară – Evoluție favorabilă în primul semestru din 2018

06.08.2018

Sfârșitul primului semestru s-a remarcat prin rezultate foarte bune înregistrate de orașele regionale pe toate segmentele pieței imobiliare. La rândul său, Bucureștiul a avut o evoluție bună și, conform datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International Romania, perspectivele pentru restul anului rămân solide. Colliers este compania globală de servicii imobiliare și de administrare a investițiilor cu cea mai rapidă creștere, cu venituri corporate de 2,3 mld. dolari în 2017 și unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu peste 12.000 specialiști care lucrează în 69 de țări.

De la începutul lui 2018, piața de birouri din București a înregistrat livrări de 33.000 mp, alți peste 150.000 mp fiind așteptați în semestrul al doilea. Orașele regionale au fost mai active, Timișoara și Cluj-Napoca adăugând în jur de 72.000 mp spații de birouri moderne. Cererea netă s-a situat la peste 84.000 mp, ușor peste nivelul de anul trecut și un nou maxim post-criză pentru primul semestru. Interesul chiriașilor s-a îndreptat către Centru-Vest și zonele centrale (28%, respectiv 26% din cererea totală).

Peste un sfert din cererea totală de spații de birouri a fost generată de sectorul IT&C, acesta fiind urmat de companiile din sectorul energetic și industrial (aproape 25% din cererea totală). Companiile de co-working au închiriat suprafețe record de 16.800 mp, cele mai mari provenind din două nume noi importante – Mindspace (12.000 mp) și Spaces (3.000 mp). Cererea din partea acestui sector este deja de două ori mai mare decât pentru întreg anul 2017.

„Prima jumătate a anului s-a încheiat cu un volum total de investiții de 404 mil. euro, o creștere de aproape 18% față de primul semestru al anului 2017; așadar, există șanse ca pragul de 1 mld. euro să fie depășit în acest an” – Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

Cele mai mari tranzacții au fost încheiate în București, pe segmentele de birouri și retail (vânzarea Oregon Park către Lion’s Head, vânzarea primei faze a proiectului Campus 6 către CA Immo, vânzarea Militari Shopping Center către asocierea Prime Kapital/MAS REI). O tranzacție interesantă cu un investitor instituțional a fost încheiată în Cluj-Napoca, unde fondul britanic de investiții First Property a cumpărat clădirea de birouri Maestro Business Center. Totodată, în primul semestru a crescut și numărul de investitori, și mărimea tranzacțiilor: valoarea medie a activelor vândute în primul semestru se ridică la aproximativ 40 mil. euro față de 25 mil. euro anul precedent. Este, probabil, cea mai mare valoare medie din ultimul deceniu, un semn de maturizare a pieței.

În prima jumătate a anului au fost livrate proiectele Bistrița Retail Park – 15.000 mp și Focșani Value Center – 6.400 mp. A doua jumătate va fi mai încărcată, cu livrări de 168.000 mp. În ceea ce privește dezvoltatorii, aceștia vor continua să vizeze orașe regionale, inclusiv orașe mai mici (cu mai puțin de 50.000 de locuitori). O altă tendință va fi adaptarea formatelor de retail mari (big box) la restricțiile de spațiu ale centrelor comerciale, permițând apropierea de zonele dens populate.

 

Citiți și despre: