Piata imobiliara in 2020

Piaţa imobiliară în 2020: Cererea de case a explodat

27.10.2020

Piaţa imobiliară în 2020. În trimestru al treilea din 2020, cererea pentru achiziţia de case a crescut considerabil cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit unei analize RE/MAX România. Noul context social determinat de criza Covid-19 a adus modificări în ceea ce priveşte interesul locativ al românilor. Astfel, în ultimele luni a crescut considerabil cererea pentru achiziţia de case, cu peste 50% în T3 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cererea pe segmentul case la nivel naţional a cunoscut în ultimele luni o creştere remarcabilă faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Astfel, în trimestrul 3 2020 s-a înregistrat o creştere a cererii cu 54,3% pe acest tip de proprietăţi faţă de trimestrul 3 2019. Totodată, cererea de case a crescut cu 125% în lunile ulterioare stării de urgenţă, respectiv iunie – septembrie 2020 faţă de perioada ianuarie-martie 2020, procente înregistrate cumulat pe segmentele vânzare şi închiriere.

Piaţa imobiliară în 2020. Starea de urgenţă

„Starea de urgenţă, respectiv izolarea socială, a reprezentat factorul declanşator al acestor schimbări, iar potrivit informaţiilor noastre tendinţa se va menţine. Având în vedere evoluţia pandemiei şi ameninţarea unei noi situaţii de lockdown, dar şi accesul facil la creditare, considerăm că cererea pentru case atât urbane, cât şi limitrofe marilor oraşe, va fi în creştere şi în perioada următoare”, a declarat Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România.

Piaţa imobiliară în 2020. Oraşele mari ale ţării

Cele mai multe cereri s-au înregistrat în oraşe mari ale ţării, cu o puternică piaţă imobiliară, în top trei fiind:

  • Bucureşti
  • Cluj
  • Braşov

Criterii de achiziţie

Printre principalele criterii de selecţie solicitate de posibilii cumpărători sau chiriaşi se numără, preponderent în această ordine:

  • suprafaţa construită
  • suprafaţa terenului
  • locaţia
  • preţul

Piaţa imobiliară în 2020. Apartamente mari

Specialiştii au remarcat şi creşterea interesului pentru apartamentele mai mari, în special pentru cele cu terase generoase sau grădini. La nivel general, cererea pentru apartamente a avut o creştere de 17,5% în trimestrul 3 2020, faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Citeşte şi Angajări Urgent Cargus 2020: Sunt disponibile peste 1.000 de locuri de muncă

 

Citiți și despre: