Stiri: Constructii

Piaţa imobiliară începe să îşi revină

19.08.2015

Primele şase luni ale anului au adus un suflu proaspăt pe piața imobiliară din ţara noastră, observându-se o revenire a vânzărilor de imobile aflate încă în faza de proiect, conform unui analize RE/MAX România. Astfel, în primele șase luni, piața rezidenţială a crescut cu aproximativ 5%, fapt demonstrat și de numărul mare de proiecte rezidențiale finalizate sau aflate în curs de dezvoltare în toate centrele economice ale României

„Una dintre tendințele perioadei de boom imobiliar din 2006 – 2008 revine pe piaţa locală imobiliară. Chiar dacă acum cumpărătorii au alte criterii la achiziţia unei locuinţe, tot mai mulţi aleg să achiziționeze un imobil încă din faza incipientă, când acesta există doar la nivel de planșetă – acest comportament fiind caracteristic în special proiectelor foarte bine localizate”, a declarat Răzvan Cuc, Director Regional RE/MAX România.

Acesta a explicat că s-a simțit o efervescență puternică în special în Capitală, dar și în alte orașe importante ale țării, precum Cluj-Napoca, Braşov sau Iași.

„Sunt foarte multe proiecte în plin proces de construcție, precum și în etapa de proiectare, ceea ce înseamnă că următoarea perioadă a anului se arată benefică pentru accelerarea numărului de unități livrate”, a mai spus Răzvan Cuc.

Schimbare în comportamentul vânzătorilor

În plus, se remarcă o schimbare notabilă în comportamentul vânzătorilor, care, în anii de criză pe piaţa de real-estate, au înţeles că succesul unei vânzări necesită concesii severe. De asemenea, cumpărătorii au devenit mult mai analitici și pretențioși și își adaptează cererile în funcție de bugetele disponibile.

„Sperăm ca în cazul revenirii unei perioade similare cu cea a boom-ului imobiliar, comportamentul de achiziție al românilor să rămână cel cumpătat de astăzi și nu cel din anii 2000, când s-au făcut foarte multe greșeli în tranzacțiile imobiliare, greşeli legate în primul rând de o supraîndatorare excesivă”, a completat Răzvan Cuc.

Românii nu mai investesc în proprietăţi prea mari

Cu toate că au început să se cumpere locuinţe din faza de proiect, se analizează nevoile pe care românii le au, raportate la buget. În plus, românii nu mai investesc în proprietăţi prea mari sau prea costisitoare în ceea ce priveşte întreţinerea.

Conform studiului citat, dacă la începutul anului se preconiza o creștere de maxim 5% a pieței imobiliare, evoluția pozitivă a pieței în prima parte a anului încurajează specialiștii să aprecieze o depășire a procentului inițial, care se va regăsi în prețurile medii din orașele mari.

„Probabil cel mai important factor care a condus la rezultatele pozitive din prima parte a anului a fost facilitarea accesului la finanțare. Dacă privim în detaliu, creșterea pieței imobiliare este corelată cu creșterea economică a țării”, a menționat reprezentantul companiei imobiliare.