Stiri: Stiri

Piața imobiliară românească, dependentă de creditele bancare

18.06.2013

Sectorul imobiliar din România continuă să fie dependent în mare măsură de creditele bancare, în condițiile în care dezvoltarea slabă a pieței de capital își pune în continuare amprenta asupra acestui sector. Dacă în alte state din Europa se înregistrează chiar o tendință de creștere a ponderii finanțărilor pentru piața imobiliară, sectorul din țara noastră este în continuare dependent de creditele oferite de bănci.

„Deşi în Europa există tendinţa de a creşte ponderea finanţărilor în real estate din surse non-bancare, cum ar fi de exemplu emisiunea de acţiuni sau obligaţiuni corporative, România este încă extrem de dependentă de creditele bancare din cauza unei slabe dezvoltări a pieţei de capital. Din acest motiv, fondurile de investiţii ce deţin proprietăţi în România şi care în general apelează la atragerea de resurse de pe piaţa de capital, din păcate fac acest lucru pe alte burse şi nu la Bucureşti (vezi NEPI, Immofinanz etc.), a declarat Marius Grigorică, senior business analyst DTZ Echinox.

Față de 2012 anul acesta a fost observată o reducere a gradului de îndatorare pentru mare parte din piețele imobiliare importante ale Europei, lucru care ajută la relaxarea creditelor de refinanțare, notează sursa citată.