Stiri: Constructii

Birouri noi Bucuresti 2021

Cum a evoluat piaţa închirierilor de birouri în trimestrul al treilea din 2020?

14.10.2020

Piaţa închirierilor de birouri din ţara noastră a ajuns la 56.730 de metri pătraţi în trimestrul al treilea din 2020. Sectorul s-a apropiat ca volum de cel consemnat în perioada similară din 2019, arată o analiză efecuată de ESOP Consulting.

Cei 56.730 mp. închiriaţi în acest an reprezintă aproximativ 88% din totalul înregistrat în al treilea trimestru al anului trecut.

Piaţa închirierilor de birouri. Contracte de prelungire

Pentru mai mult de jumătate dintre aceste spaţii, chiriaşii au preferat să rămână în aceleaşi clădiri de birouri, fiind semnate contracte de prelungire. De altfel, pe acest segment al renegocierilor de contracte s-a înregistrat o creştere şi faţă de trimestrul anterior, dar şi faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. În trimestrul trei din 2020 au fost prelungite contracte de închiriere a spaţiilor de birouri care însumează o suprafaţă cu 77% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În trimestru doi al acestui an, ce a cuprins perioada de lockdown cauzată de începutul pandemiei de Covid-19, segmentul renegocierilor scăzuse şi el la 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, asemenea întregii pieţe.

Piaţa închirierilor de birouri. Măsuri de protecţie

Măsurile de protecţie împotriva pandemiei luate de proprietarii clădirilor de birouri în perioada mai – iulie 2020 au sporit încrederea chiriaşilor şi au dus la o revenire a tranzacţiilor.

Printre aceste măsuri, cele mai eficiente s-au dovedit a fi asigurarea de dezinfectanţi la recepţii şi în spaţiile comune, fluxuri separate de acces în clădire şi în spaţiile comune, semnalizarea poziţionării oamenilor în lift şi igienizarea sistemelor de climatizare..

Închirierile de spaţii noi şi pre-închirierile de spaţii noi au cumulat, în trimestrul trei din 2020, un total de 23.268 mp, ceea ce reprezintă aproximativ 60% faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă din 2019.

Citeşte şi Câte zile libere vom avea de Crăciun 2020 şi Revelion 2021?