Stiri: Constructii

Investitii IFC 2021

Piața investițiilor imobiliare: 940 milioane de euro, în 2018

18.02.2019

Piața investițiilor imobiliare 2018. Volumul total al investițiilor imobiliare din 2018 se ridică la 940 milioane euro. Anul trecut, investitorii români au fost implicați în circa 25% dintre tranzacții, conform CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară.

Per total, volumul tranzacțiilor încheiate în 2018 se situează la 940 milioane euro, un nivel similar cu cel înregistrat în 2017. Totuși, vorbim de un nivel cu 30% mai ridicat față de valoarea raportată în 2016.

Piața investițiilor imobiliare 2018. Spațiile de birouri

Pentru al patrulea an consecutiv, sectorul spațiilor de birouri a atras cel mai mare număr de tranzacții. Acest segment deține 55% din totalul acordurilor încheiate în 2018.

Topul este completat, la o distanță considerabilă, de spațiile comerciale care au cumulat 33% din tranzacții. Pe următorul loc în clasament urmează segmentul spațiilor industriale, cu 7% și cel al hotelurilor și alte tranzacții, care au însumat diferența de 5%.

Piața investițiilor imobiliare 2018. Bucureștiul

Cea mai intensă activitate în 2018 s-a înregistrat pe piața imobiliară din București. Aceasta a atras 77% din totalul din tranzacțiilor raportat la nivel urban național.

Investitorii autohtoni au fost cei mai activi în 2018. Aceștia s-au implicat în aproape 25% din totalul tranzacțiilor. Ei sunt urmați de fondurile sud-africane, care au avut un procent de 18% și de investitorii portughezi, cu 13%.

Piața investițiilor imobiliare 2018. Cele mai mari tranzacții

Cele mai mari tranzacții din 2018 au avut loc în a doua jumătate a anului. Acestea s-au înregistrat pe segmentele spațiilor de birouri și spațiilor comerciale.

Cea mai mare tranzacție a fost reprezentată de vânzarea proiectului de birouri The Bridge (I și II). Acesta a trecut din posesia dezvoltatorului Forte Partners către Dedeman. Valoarea tranzacției se ridică la 150 milioane euro.

Pe locul al doilea ca valoare, se situează schimbarea structurii acționariatului ParkLake Shopping Center. Tranzacția s-a ridicat la 120 milioane euro. Sonae Sierra a devenit, așadar, unic acționar al centrului comercial, prin achiziția participației de 50% deținute de Caelum Development.

Piața investițiilor imobiliare 2018. Clasamentul celor mai valoroase tranzacții din 2018 este completat de alte cinci acorduri:

• Vânzarea complexului de clădiri de birouri Oregon Park (I și II), dezvoltat de Portland Trust, către Lion’s Head Investment, pentru 110 milioane euro;

• Vânzarea Militari Shopping Center, centrul comercial din Vestul Bucureștiului, către fondul de investiții sud-african, Mas Real Estate, cu 95 milioane euro;

• Vânzarea proiectului de birouri The Landmark, către fondurile de investiții Revetas Capital și Cerberus Capital Management, pentru 65 milioane euro;

• Vânzarea primei clădiri din complexul de birouri Campus 6, proiect al dezvoltatorului suedez Skanska, către compania austriacă CA Immo, cu 53 milioane euro;

• Vânzarea clădirii de birouri Crystal Tower, către compania cehă de investiții, PPF Real Estate, pentru 43 milioane euro.

Piața investițiilor imobiliare 2018. Ce spun reprezentanții CBRE?

“Piața investițiilor imobiliare a avut un an bun, cu o dinamizare resimțită în cel de-al doilea semestru. Un semnal clar al maturizării pieței românești este interesul crescut manifestat de noii investitori. Astfel, mărimea și potențialul industriei imobiliare autohtone a atras jucători importanți, aflați la prima interacțiune cu piața locală, cum sunt Hagag Development, MAS Real Estate, ForeVest Capital Partners sau Lion’s Head, care au achiziționat în principal proiecte de clădiri de birouri și de retail. În 2019 ne așteptăm ca activitatea investițională să aibă un ritm similar cu cel din 2018, datorită unor acorduri importante care sunt momentan în diferite faze de negociere. Estimăm că randamentele prime vor continua să scadă ușor, în special pe piața spațiilor de birouri”, a declarat Răzvan Iorgu, Managing Director al CBRE Romania.

Citește și Dragobete 2019 tradiții și obiceiuri: 24 februarie, ziua iubirii la români