Piata IT din Romania 2019

Piața IT din România crește, în 2019, la 5,9 miliarde de euro

04.12.2019

Piața IT din România 2019. Volumul pieței locale de IT ajunge la 5,9 miliarde de euro în acest an, conform celui mai recent studiu realizat de ANIS – Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii.

Datele asociației arată că aproximativ 80% din piață este reprezentată de exporturi.

Numărul de angajați din industrie crește constant. Avansul are o medie de 10% pe an. Cu toate acestea, nivelul continuă să fie mult sub nevoile pieței.

Piața IT din România 2019. O rată de creștere relativ constantă

Volumul pieței locale de IT a crescut în ultimii ani cu o rată relativ constantă, de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. Pentru sfârșitul lui 2019, ANIS estimează un volum de 5,9 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde de euro reprezintă segmentul software și servicii, iar 1,1 miliarde alte activități din piața de IT.

În acest context, ANIS preconizează menținerea cotei de creștere anuală. Astfel, se va ajunge la un procent de 25% până în 2022, respectiv un volum de 7,3 miliarde de euro.

Piața IT din România 2019. Companiile mari

Jumătate din veniturile totale (2,7 miliarde de euro) sunt generate de companii mari, cu peste 250 de angajați. Acestea sunt urmate de:

  • companiile mici (cu până în 50 de angajați) care aduc un volum de 2,1 miliarde de euro
  • companii medii (50 – 249 angajați), care contribuie cu 1,2 miliarde de euro

Firmele cu capital străin

De asemenea, firmele cu capital străin, cu toate că reprezintă numai 10% din numărul total de companii din industrie, generează 73% din veniturile pieței. Acestea au un ritm susținut de creștere, de 12% pe an, comparativ cu cele românești. Companiile românești generează 27% din piață. În ultimii trei ani, acestea au fost marcate de stagnare.

Piața IT din România 2019. Cele mai dezvoltate regiuni

Bucureștiul contribuie cu 63% dintre venituri, iar celelalte regiuni importante sunt:

  • Nord-Vestul cu o pondere de 18%
  • Vestul cu 5%
  • Zona centrală cu 6%
  • Nord-Estul cu 5%

„Industria de software și servicii a crescut constant în ultima vreme, atât în ceea ce privește veniturile, cât și ca număr de angajați, în ciuda impredictibilității fiscale și politice care domină peisajul local. Pentru ca acest sector să-și mențină același ritm de creștere, ANIS recomadă continuarea investițiilor și inițiativelor publice și private în domenii strategice precum educația și inovația, menite să susțină dezvoltarea pe termen mediu și lung a industriei de software și servicii pe plan local”, a declarat Teodor Blidăruș, Președintele ANIS.

Piața IT din România 2019. Exporturile

Exporturile vor atinge un procent de 78% din piața de IT în acest an. Nivelul este în creștere față de ultimii doi ani, când s-au înregistrat 72% (2018) și 65% (2017).

Serviciile care merg către piețele din străinătate reprezintă 19% din totalul de exporturi ale țării în 2019, în creștere față de 2018 (17%) și 2017 (15%). Tendința vine pe fondul unei piețe interne subdimensionate, cauzată de:

  • gradul mic de digitalizare al administrației
  • adoptării tehnologiei pe scară foarte mică în companiile românești, comparativ cu media UE

Piața IT din România 2019. Numărul de angajați

Numărul de angajați din industria IT crește constant, cu o medie de 10% pe an. Însă, numărul de specialiști continuă să fie mult sub nevoile companiilor. Conform estimărilor ANIS, în Nord-Vestul țării va fi resimțită o nevoie mai acută de specialiști.

Investițiile în IT

Investițiile în domeniu raportează o creștere medie de circa 20 de milioane de euro pe an. Totuși, climatul de instabilitate politică generat de mutarea contribuțiilor a afectat și acest segment, determinând o scădere a investițiilor de 10 milioane de euro în 2018. Totuși, conform estimărilor ANIS, acest indicator poate cunoaște o creștere constantă, în condițiile păstrării statusului legislativ actual.

„Așadar, pentru menținerea și dezvoltarea unei industrii IT puternice, care să genereze în continuare rezultate remarcabile, autoritățile statului trebuie să susțină în continuare atât investițiile străine, cât mai ales companiile mici și medii din România, care au nevoie de un climat predictibil, respectiv de măsuri fiscale și condiții economice care să încurajeze progresul”, a adăugat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS.

Citește și Lidl deschide trei noi magazine

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Piața IT din România crește, în 2019, la 5,9 miliarde de euro

  1. Pingback: Zboruri Ryanair. Anunt important facut de companie | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Parteneriat intre Elefant.ro si Revolut | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.