Piata IT&C din Romania

Piaţa IT&C nu a fost ocolită de problemele cauzate de pandemie

06.08.2020

Piaţa IT&C din România. La cinci luni de la declanșarea pandemiei de coronavirus, piața IT&C este dominată de precauție și stabilitate, consideră Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara. Conform lui, angajații cu experiență nu mai caută să își schimbe așa ușor jobul, iar angajații entry-level își găsesc mai greu un loc de muncă.

În plus, companiile mici au fost cele mai expuse crizei provocate de noul tip de coronavirus.

Piaţa IT&C din România. Companiile sunt mai atente

„Aşadar, piața IT&C nu a fost ocolită nici ea de problemele cauzate de pandemia de COVID-19. Dacă până la începutul acestui an totul era într-o continuă dinamică, acum lucrurile se așează, foarte puține părți își mai asumă riscuri, companiile sunt atente la bugetele disponibile, iar angajații preferă stabilitatea.

Rectorul Universității Politehnica din Timișoara, Florin Drăgan, a analizat piața IT din vestul țării și a tras mai multe concluzii.

Piaţa IT&C din România. „Toată lumea este grijulie”

„Toată lumea este grijulie din toate punctele de vedere. Companiile sunt precaute la bugete, la decizii, la măriri de salariu. De exemplu, în general, toamna sunt prevăzute măriri de salariu pentru angajații foarte buni. Acum se mai amână aceste măriri: acestea fie vor avea loc în totalitate la primăvară, fie managerii au luat decizia ca o mică parte din mărire să fie acum, în toamnă, iar restul peste șase luni. Inițial, așteptările erau ca zona de automotive să aibă de suferit, însă piața dă semne că își revine, la fel, cu precauție. Firmele angajează în continuare, dar preferă experiența, tinerii entry-level își găsesc mai greu un loc de muncă”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Piaţa IT&C din România. Munca de acasă

La ora actuală, aproximativ 90 la sută din angajații din IT&C lucrează de acasă. Contextul epidemiologic a dat peste cap planurile multor companii, care estimau inițial că din septembrie o mare parte din angajați se vor întoarce în birouri.

Perioada se va prelungi până spre sfârșitul anului, acolo unde se poate lucra de acasă, iar acest lucru are efect în strategia de recrutare a fiecărei companii.

Este mai dificilă partea de formare

Din discuțiile cu reprezentanții companiilor, rectorul Universității Politehnica Timișoara susține că este dificilă partea de formare a noilor angajați, cu puțină experiență. Din acest motiv, companiile mari recrutează doar să își acopere pozițiile libere și preferă oameni cu experiență.

Piaţa IT&C din România. Salariile

“Oferta salarială este plafonată, iar companiile nu mai acceptă mofturile celor care nu au ce oferi. De altfel, și în rândul angajaților se observă că dacă firma la care lucrează este stabilă, nu vor să riște până când nu se clarifică situația. Sunt puține firme noi care intră pe piață sau care vor să se extindă. De exemplu, în trecut, când o companie avea astfel de planuri, venea spre noi să ne întrebe dacă le putem oferi tineri pe care să îi angajeze. În ultimele luni nu s-a mai întâmplat acest lucru”, a completat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Piaţa IT&C din România. Spaţii de co-work

Pe de altă parte, din septembrie, Universitatea Politehnica Timișoara va pune la dispoziție studenților-angajați mai multe laboratoare, pe care le pot folosi în regim de spațiu co-work. Măsura vine în sprijinul celor care locuiesc în cămine sau au mai mulți colegi de apartament, iar compania la care lucrează le recomandă work from home.

Citeşte şi Teste Covid-19. Anunţul făcut de InfoCons

 

 

 

Citiți și despre:

  • Barometrul de opinie Frames & HygieniumBarometrul de opinie Frames & Hygienium Barometrul de opinie Frames & Hygienium. În perioada 29 iunie - 2 iulie 2020 a fost realizat un studiu pentru a evalua atitudinea românilor vizavi de recenta pandemie de coronavirus. Studiul a fost […]
  • Industria turismului, lovită din plin de pandemia de coronavirusIndustria turismului, lovită din plin de pandemia de coronavirus Industria turismului este una dintre cele mai afectate de epidemia de coronavirus, potrivit unui raport al experților Agenției Globale de Turism Online - eSky. Epidemia de coronavirus a început în China. […]
  • Vom mai putea călători în acest an?Vom mai putea călători în acest an? Vacanțe 2020. Mai mult de 75% dintre respondenții europeni vor continua să călătorească în acest an, arată un studiu realizat de LuggageHero. Așadar, mai exact, 78% dintre participanții europeni încă […]
  • Amânare rate 2020: Ce condiții se impun?Amânare rate 2020: Ce condiții se impun? Amânare rate 2020. Guvernul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și […]
  • Cum se folosesc hackerii de coronavirus pentru a face bani?Cum se folosesc hackerii de coronavirus pentru a face bani? Atacatorii cibernetici se folosesc de coronavirus pentru a distribui spam sau conținut infectat. Știrile în legătură cu epidemia de coronavirus se răspândesc din ce în ce mai mult pe Internet, motiv pentru […]