Stiri: IT&C

Piaţa locală de cloud computing va depăși 150 milioane de euro, până în 2017

30.06.2015

Valoarea pieței de servicii de tip cloud computing din România va depăși 150 de milioane de euro până în 2017, în condițiile în care companiile și instituțiile publice conștientizează necesitatea acestora și încep să le implementeze.

„Gradul de adopţie în România al serviciilor cloud era sub 10% în 2013, însă, în următorii ani, ne așteptăm la o creştere semnificativă, ținând cont de faptul că se va da undă verde la fondurile europene, pentru perioada 2014 – 2020. Estimăm o creștere semnificativă a cererii din partea firmelor mici şi a instituţiilor publice, odată ce Comisia Europeană a stabilit regulile de finanţare a proiectelor din IT în 2014”, spune Nazmi Çağlar Bölük, CEO Euroweb România.

Astfel, Euroweb estimează pentru 2015 un avans de 20% a industriei locale de servicii de tip cloud.

Cea mai recentă statistică europeană arată că piața din România are un necesar și un poțential de creștere important în zona soluțiilor IT de business pentru companii. Adopția serviciilor cloud în sectorul privat reduce costurile de utilizare a soluțiilor IT (companiile pot face economii de la cheltuieli pentru servere, licențe software, hosting, colocare, mentenanță sau personal tehnic ultraspecializat), oferă acces la un model de tarifare bazat pe procentul de utilizare SAAS (Software As A Service), presupune flexibilitate, iar informația este foarte bine structurată și centralizată.

Sectorul public se orientează către tehnologia cloud computing din mai multe motive: în primul rând, reducerea costurilor și creșterea semnificativă a eficienței muncii în cadrul administrațiilor. În plus, adoptarea unor astfel de tehnologii permite realizarea facilă a unor sisteme orientate pe funcționalitate și pe nevoia cetățeanului pentru o interacțiune eficientă cu administrația publică.

Și la nivelul utilizatorilor individuali lucrurile se schimbă.

„Numărul celor care găsesc foarte utile activitățile în cloud este din ce în ce mai mare, fapt ce denotă încrederea oamenilor în această piață și conduce automat la maturizarea a tot ce se creează și se utilizează în sistem cloud”, spune Nazmi Çağlar Bölük.

Utilizatorii individuali vor avea posibilitatea și oportunitatea de a accesa și a uza de diferite fișiere și informații media de pe diverse dispozitive. Aplicațiile de mobil din cloud, elementele media, rețelele de socializare, muzica și video-streaming-ul vor cunoaște o creștere semnificativă, iar elementele create în cloud vor deveni și mai necesare utilizatorilor. În cele din urmă, cloudul va fi metoda cea mai eficientă și mai răspândită pentru stocarea de date.