Stiri: Constructii

Piaţa locală de pavele şi borduri, în creştere uşoară

16.04.2015

Anul trecut, piaţa locală de pavele şi borduri a înregistrat o creştere uşoară, după o perioadă de scăderi constante, potrivit datelor Symmetrica. Astfel, piaţa a ajuns la volum de peste 13 milioane de metri de produse, iar valoarea s-a situat la 69 de milioane de euro.

După ce în ultimii 5 ani nu am înregistrat niciun avans al pieţei locale de profil, estimările noastre arată că anul trecut atât valoarea acesteia, cât şi volumul de produse livrate au raportat o creştere uşoară, de 5%, comparativ cu 2013”, a declarat Sebastian Bobu, Directorul Executiv al Symmetrica.

Acesta a mai spus că în ciudat scăderii tot mai mari a proiectelor publice, piaţa a avut un trend ascendent datorită numărului mai mare de proiecte private.

În rândul proiectelor private, cel mai mare avans s-a putut observa pe segmentul rezidenţial, unde, la nivel naţional, s-a raportat o revenire.

De asemenea, şi numărul proiectelor private comerciale sau industriale s-a intensificat, în 2014.

Provocări majore

„Chiar dacă piaţa a avut un trend ascendent în 2014, provocările întâmpinate anul trecut au fost unele majore”, potrivit Symmetrica.

Pe lângă scăderea drastică a bugetelor alocate de stat pentru lucrări de infrastructură şi peisagistică, 2014 a adus şi o creştere a riscurilor în ceea ce priveşte termenele de plată şi insolvenţele raportate la nivelul pieţei construcţiilor.

Estimările pentru 2015

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de profil pentru anul în curs, directorul Symmetrica estimează o menţinere a valorilor înregistrate anul trecut.

„Şi în acest an, piaţa de profil va fi susţinută cu precădere de numărul în creştere de proiecte private, în special cele rezidenţiale. De asemenea, sperăm că vom observa o alocare mai mare de fonduri pentru proiecte de infrastructură mai ales în zonele cu un mare deficit în acest sens, precum Moldova”, a spus Sebastian Bobu.

Acesta a mai declarat că proiectele rezidențiale au avut un impact major și asupra Symmetrica, compania înregistrând la finalul lui 2014 o cifră de afaceri de circa 16 milioane de euro, în creștere cu 8% față de nivelul din anul 2013