Piața logistică din România.

Piaţa logistică din România: Scădere uşoară în perioada ianuarie – septembrie 2021

Piaţa logistică din România. Volumul spaţiilor logistice şi industriale închiriate în primele nouă luni ale anului a totalizat 562.000 metri pătraţi, în uşoară scădere, de 3%, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Piaţa logistică din România. Cererea nouă

Activitatea de închiriere a fost susţinută în mare parte de cererea nouă. Aceasta a reprezentat 86% din volumul total tranzacţionat.

Suprafată totală închiriată în trimestrul al treilea a fost de 202.000 metri pătraţi tranzactionaţi, în creştere faţă de trimestrul anterior, când companiile au contractat spaţii de 160.000 metri pătraţi, şi comparabil cu nivelul din primele trei luni ale anului, când au fost consemnate tranzacţii de 200.000 metri pătraţi.

Reînnoirile de contracte

Reînnoirile de contracte au cumulat doar 14% din volumul tranzacţionat, piaţa fiind dominată de contracte noi, astfel că rata de neocupare continuă să scadă, ajungând la 5,6% în Bucureşti şi la 4,7% la nivel naţional.

Topul oraşelor

Capitala se menţine destinaţia preferată a companiilor care închiriază spaţii de logistică si depozitare, cu 65% din volumul tranzacţionat, în timp ce Timişoara, Braşov şi Cluj au fost cele mai dinamice pieţe regionale, arată compania.

Printre cele mai importante tranzacţii încheiate în trimestrul al treilea au fost:

  • închirierea a 12.000 metri pătraţi de către retailerul ceh de produse alimentare Rohlik Group în CTPark Bucharest North
  • extinderea cu 6.000 metri pătraţi a logisticianului KLG în CTPark Bucharest West
  • preluarea a 6.000 metri pătraţi în ELI Park de către compania germană din domeniul automotive Bohnenkamp
  • contractul dintre VGP Park Timişoara şi producătorul de mobilă Rus Savitar pentru 5.600 metri pătraţi.

Spaţii livrate

Activitatea de construcţie a evoluat într-un mod spectaculos pe perioada verii. Dezvoltatorii au livrat în trimestrul al treilea proiecte noi care au totalizat peste 130.000 metri pătraţi. Extinderea cu 22.000 metri pătraţi a centrului de distribuţie al retailerului polonez de fashion LPP în WPD Ştefăneşti şi a doua fază a CTPark Bucharest North, de 20.000 metri pătraţi, au fost cele mai notabile livrări din acest trimestru.

Per total, în primele nouă luni au fost livrate proiecte de 338.600 metri pătraţi şi mai sunt în derulare clădiri cu suprafeţe de peste 260.000 metri pătraţi care se estimează a fi finalizate până la sfârşitul acestui an. Livrările noi din acest an ar urma să totalizeze peste 600.000 metri pătraţi, aproape de nivelul record consemnat în 2020, creând premisele unui an 2022 bun pe acest segment de piaţă.

Cererea este în creştere

„Încurajaţi de evoluţia pozitivă atât a consumului, cât şi a producţiei industriale, dezvoltatorii sunt determinaţi să îşi extindă portofoliile prin noi achiziţii de terenuri sau proprietăţi. Acest optimism a fost susţinut de dinamica cererii remarcată în ultimele 18 luni, concretizată într-un volum total de peste 1,5 milioane de metri pătraţi tranzacţii semnate în această perioadă. Piaţa logistică şi industrială are o dezvoltare galopantă, reconfigurându-se harta parcurilor logistice din România prin formarea unor hub-uri de distribuţie regionale de dimensiuni considerabile. Avem exemple din industrie, Ikea, LPP, epantofi.ro”, a declarat Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

CTP şi WDP, jucătorii dominanţi de pe piaţă, sunt deja prezenţi în mai mult de 10 oraşe fiecare dintre ei. De asemenea, VGP, Globalworth and Element Industrial ţintesc şi ei să dezvolte platforme naţionale.

Proiectele noi urmează să fie construite în Bucureşti şi în marile oraşe regionale, dar şi în:

  • Roman
  • Turda
  • Dej
  • Călan
  • Buzău

Toate acestea se întâmplă având în vedere că planurile de extindere ale chiriaşilor se îndreaptă şi spre oraşe secundare şi terţiare.

Citeşte şi ID LOGISTICS își consolidează poziția pe piața din România