Stiri: Companii

Piata muncii 2020

Piaţa muncii 2020. Număr record de aplicări la ofertele disponibile

22.05.2020

Piaţa muncii 2020. Românii iau cu asalt piața muncii. În contextul în care s-au înregistrat aproape 1 milion de aplicări la joburi, ultima lună a egalat recordurile ultimilor ani în ceea ce privește dorința românilor de a-și găsi un loc de muncă. Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut au fost 570.000 de aplicări depuse de candidați.

Piaţa muncii 2020. Procesele de recrutare

Aşadar, după o primă jumătate a lunii aprilie în care, pe piața muncii, atât angajatorii, cât și candidații au bătut în retragere, odată cu apropierea finalului stării de urgență, și unii, și ceilalți au reluat procesele de recrutare și căutare activă a unui loc de muncă.

Doar în perioada 1-15 mai au fost înregistrate aproximativ 650.000 de aplicări pentru joburile disponibile pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Piaţa muncii 2020. Cel mai interesant domeniu

Domeniul care a atras cel mai mult atenția candidaților a fost Comerțul – peste 200.000 de aplicări numai în ultima lună.

Pe următoarele locuri se află:

  • IT / Telecom
  • Prestări servicii și
  • Call-center / BPO

Fiecare dintre aceste industrii a depășit pragul de 100.000 de aplicări, în ultimele 30 de zile. Cel mai puțin căutate domenii au fost Protecția mediului, sectorul Naval și Aeronautic, Pază și Protecție sau Drept.

Piaţa muncii 2020. Ce spun reprezentanţii eJobs

”Această criză i-a făcut pe candidați să fie mult mai atenți la ce se întâmplă pe piața muncii. Unii pentru că vor să fie pregătiți pentru orice eventualitate, iar alții pentru că s-au trezit în situația de a rămâne fără job, chiar și de pe o zi pe alta. Să nu uităm că sunt aproape 400.000 de contracte de muncă încetate și peste 600.000 suspendate. Deci, oamenii au nevoie de joburi, iar asta s-a văzut în comportamentul lor din ultima lună, pe platformă. Spre deosebire de o perioadă ”normală”, acum, candidații caută să se angajeze în industriile care par că vor rămâne în picioare indiferent de ce se întâmplă în economie și caută cu predilecție companiile care pot să le ofere, mai mult decât orice altceva, stabilitate”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Candidaţi foarte tineri

De asemenea, a crescut și numărul candidaților foarte tineri care vor să se angajeze. Astfel, 150.000 de aplicări au venit din partea tinerilor cu vârste cuprinse 18 și 24 de ani.

Totuşi, segmentul care a căutat cel mai intens un nou loc de muncă a fost cel al candidaților cu vârste între 25 și 35 de ani. Peste 150.000 de aplicări au depus și cei din categoria 36-45 de ani.

”Tinerii au reprezentat categoria de candidați pe care această perioadă i-a schimbat cel mai mult, atunci când vine vorba de felul în care abordează piața muncii. Până nu demult, aveau suficientă încredere în numărul mare de joburi disponibile în piață și amânau momentul primei angajări chiar până după absolvirea facultății sau a masteratului. Acum lucrurile nu mai stau așa – văd că lupta este destul de acerbă între candidați și nu vor să mai piardă timp. Aș spune chiar că a fost categoria care s-a mobilizat cel mai repede”, mai spune Bogdan Badea.

Citeşte şi Ziua Mondială a Albinelor 2020. Mesajul transmis de Ministerul Agriculturii