Stiri: Companii

Piata muncii din Romania 2020

Un nou record pe piaţa muncii în octombrie 2020!

02.11.2020

Piaţa muncii din România 2020. În luna octombrie 2020, au fost înregistrate 1,4 milioane de aplicări pe eJobs.ro, numărul marcând un nou record al ultimilor 21 de ani. Doar în ultima lună, aproape 150.000 de români au fost în căutarea unui loc de muncă. Dintre aceștia, 30.000 au fost candidați noi, care fie nu aveau cont pe eJobs, fie au fost inactivi în ultimii doi ani de zile.

Piaţa muncii din România 2020. Firmele fac angajări

Cea mai bună veste este că firmele din ţara noastră devin din ce în ce mai active și angajează într-un ritm susținut – aproximativ 33.000 de joburi noi au fost postate în luna octombrie, topul domeniilor fiind condus de:

 • transport / distribuție
 • vânzări
 • administrativ / logistică
 • relații clienți / call center
 • producție

Piaţa muncii din România 2020. Cel mai mare număr de locuri de muncă

În plus, în octombrie s-au înregistrat şi cel mai mare număr de locuri noi de muncă postate în decursul unei luni, din ultimul an.

În ceea ce-i privește pe candidați, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani rămân segmentul cu cea mai mare creștere de la o lună la alta, deși, în cifre absolute, cel mai mare număr de aplicări vine din partea candidaților cu vârste între 25 și 35 de ani. Concret, în luna octombrie, au fost înregistrate 468.000 de aplicări corespondente categoriei 18-24 și aproape 516.000 corespondente categoriei 25-35. Raportat la distribuția geografică, București, Cluj, Brașov, Timiș, Iași, Constanța și Prahova au fost județele din care au venit cele mai multe aplicări.

Ce spune CEO-ul eJobs România?

”Vedem în continuare un interes aproape exclusiv pentru joburile din România, în condițiile în care, din 1,4 milioane de aplicări, doar 25.000 au fost pentru joburile din străinătate. Acest lucru este perfect explicabil, având în vedere contextul incert sau chiar îngrijorător din multe state europene care erau o destinație predilectă pentru români, cu toate că ofertele angajatorilor străini sunt în creștere de la lună la lună. Dacă în vară Italia și Spania începeau să reintre în top 10, acum vedem, din nou, o scădere bruscă a numărului de aplicări pentru aceste două țări. Unul dintre efectele imediate pe care le resimt candidații, în condițiile în care tot mai puțini sunt interesați să plece în afară, este faptul că a crescut exponențial competiția pentru joburile din țară”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Piaţa muncii din România 2020. Cele mai căutate joburi

În luna octombrie, cele mai multe aplicări au primit joburile din:

 • vânzări
 • relații clienți / call-center
 • administrativ / logistică
 • back-office / secretariat
 • marketing
 • financiar / contabilitate
 • e-commerce

În acest moment, peste 23.000 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Citeşte şi Rata şomajului, în scădere. Câţi români nu aveau un loc de muncă în septembrie 2020?