Stiri: Companii

Locuri de muncă pentru români

Piaţa muncii din România: Ce ne aşteaptă în 2021?

12.01.2021

Piaţa muncii din România. În 2020, piața muncii a trecut printr-o schimbare bruscă, ca urmare a pandemiei de coronavirus, iar efectele au fost resimțite fără întârziere atât de angajatori, cât și de candidați. Cu toate că au fost domenii și companii puternic afectate de criza epidemiologică, măsurile de sprijin guvernamental vizând păstrarea relaţiilor de muncă și sectoarele care au cunoscut creșteri importante în 2020 au reușit să contrabalanseze impactul negativ din domeniile afectate. Astfel, mai ales în ultimul semestru din 2020, s-a observat o creștere a numărului locurilor de muncă de 5% față de aceeași perioadă a anului trecut, în contextul în care tot mai mulți angajatori au căutat să angajeze în special personal din categoriile white collar (angajați birouri) și blue collar (lucrători).

Piaţa muncii din România. Perspective pentru 2021

Deși încă într-un context plin de incertitudine, principala tendință din piața muncii în 2021 va rămâne digitalizarea și automatizarea, atât în procesul de recrutare, cât și în activitatea angajaților. Dincolo de specializările de care va fi cea mai mare nevoie în piață, angajatorii spun că, mai mult decât oricând, în decizia de angajare vor conta abilități precum rezolvarea situațiilor complexe, adaptabilitate, capacitatea de a lua decizii rapid sau aptitudinile digitale.

În ceea ce priveşte învăţarea şi dezvoltarea, în 2021 cele mai multe companii îşi propun schimbări importante în dezvoltarea abilităţilor angajaţilor, reconversie profesională și schimbarea modului în care măsoară productivitatea angajaţilor proprii.

Piaţa muncii din România. Ce s-a întâmplat în 2020?

Din totalul locurilor de muncă active în 2020, mai mult de jumătate (52%) au fost din categoria white collar, 33% au fost joburi din categoria blue collar, în timp ce 15% au fost joburi pentru poziții de management și coordonare echipe.

Joburile remote, care au putut fi desfășurate de acasă (work from home), au fost vedeta anului pandemic. În 2020, candidații au efectuat în total peste 600.000 de căutări pentru joburi în care activitatea de zi cu zi poate fi desfășurată de oriunde. În ceea ce privește perspectiva joburilor remote în 2021, se estimează o nouă creștere, de aproximativ 60%.

Piaţa muncii din România. Cei mai mari angajatori

Cei mai mari angajatori ai anului 2020 au fost companiile care activează în domenii precum:

 • retail
 • medical&pharma
 • IT&C
 • financiar-consultanță
 • construcții
 • BPO

Aceste șase domenii au fost responsabile pentru mai mult de 60% din numărul de locuri de muncă pentru care angajatorii au postat anunțuri pe platforma BestJobs, în perioada ianuarie-decembrie 2020.

Chiar dacă pandemia a modificat într-o mare măsură întreg procesul de recrutare, angajatorii au continuat să fie activi în contactarea candidaților. În 2020 volumul total al contactarilor directe din platforma BestJobs a crescut cu 19% față de 2019.

Şi interesul angajaților în ceea ce privește căutarea unui un nou job sau, cel puțin, de a evalua ofertele angajatorilor a crescut. În „anul pandemic”, numărul total de aplicări pentru joburi noi a fost cu 58% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Piaţa muncii din România. Cele mai căutate joburi

Cele mai căutate locuri de muncă în 2020 au fost în domenii precum:

 • transport – cu peste 260.000 de căutări
 • financiar-contabilitate – cu peste 250.000 de căutări
 • inginerie – cu peste 54.000 de căutări
 • medical&pharma – cu aproape 180.000 de căutări,
 • IT&C – cu peste 160.000 de căutări
 • vânzări – cu peste 145.000 de căutări de joburi

Citeşte şi Franciză 5 to go 2021. Ce planuri de extindere are lanţul de cafenele?