Finante

Piata muncii temporare in 2021

Cum se va schimba piaţa muncii după pandemia de coronavirus?

01.07.2020

Piaţa muncii după pandemie. Criza generată de COVID-19 are un impact substanţial şi asupra pieţei forţei de muncă. Pandemia de coronavirus are un impact substanţial asupra multor aspecte din viaţa noastră, inclusiv asupra pieţei muncii. Dacă în primă instanţă principala problemă este reprezentată de creşterea şomajului în întreaga lume, pe termen mediu şi lung se vor putea observa o serie de tendinţe care au potenţialul să schimbe complet peisajul mondial în ceea ce priveşte această piaţă.

Impactul crizei generate de COVID-19 pe piaţa muncii s-a resimţit imediat şi a fost extrem de puternic. Milioane de angajaţi au fost direct afectaţi de blocajul economic cauzat de impunerea restricţiilor de circulaţie. Unii au putut să îşi continue activitatea, muncind de acasă, în timp ce alţii au fost mai mult afectaţi, rămânând fără un loc de muncă. Pe de altă parte, angajaţii din domeniul sănătăţii au experimentat altfel de schimbări, punându-se asupra lor o presiune imensă.

Impactul crizei generate de COVID-19 pe piaţa muncii s-a resimţit imediat şi a fost extrem de puternic

Piaţa muncii după pandemie. Rata şomajului

Piaţa muncii după pandemie. Măsurile restrictive pe care guvernele le-au impus pentru a limita răspândirea virusului au determinat companiile să apeleze la ajustări majore. Majoritatea oamenilor au fost nevoiţi să lucreze de acasă, opțiunile de mobilitate și transport fiind limitate, iar unele sectoare au fost nevoite să își închidă temporar birourile. Impactul economic a obligat multe companii să reducă numărul de angajați sau programul de lucru.

Se estimează că șomajul în toată Uniunea Europeană va crește la 9% până la sfârșitul anului 2020. A aceasta este totuși o estimare preliminară. Evaluarea impactului economic real şi a ratei șomajului este însă o sarcină dificilă. Este aproape imposibil să se estimeze ce se va întâmpla cu răspândirea virusului în urma ridicării restricțiilor.

În România, datele Institutului Naţional de Statistică arată că rata şomajului în trimestrul I din 2020 a fost de 4,3%, în creştere cu 0,4% faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior şi cu 0,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019

Piaţa muncii după pandemie. Trei aspecte cheie pe piaţa muncii

Conform datelor publicate de Organizația Internațională a Muncii, impactul crizei generate de pandemia de coronavirus asupra pieţei muncii vizează trei aspecte-cheie.

  1. Cantitatea de locuri de muncă

Piaţa muncii după pandemie. Organizația Internațională a Muncii estimează o creștere globală semnificativă a șomajului și a subocupării în cadrul populaţiei din întreaga lume. Se preconizează că nivelul șomajului va crește, în cel mai pozitiv scenariu, cu 5,3 milioane de oameni, și cu până la 24,7 milioane de şomeri, în cel mai negativ scenariu. În plus, scăderea cererii de forță de muncă va duce cel mai probabil la o ajustare descendentă a:

  • salariilor
  • programului de lucru
  1. Calitatea locurilor de muncă

Scăderea ofertei de forță de muncă datorită măsurilor de carantină și scăderea activității economice va determina, aşadar, pierderi mari de venituri pentru lucrători. Aceasta se va traduce printr-un consum mai mic. Acesta lucru va perturba economia, în general.

Piaţa muncii după pandemie. Scăderea veniturilor va avea un efect devastator asupra oamenilor care sunt deja aproape de sau sub pragul sărăciei

  1. Efectul asupra persoanelor vulnerabile

Piaţa muncii după pandemie. Această pandemie poate avea un impact disproporționat asupra populaţiei. Prin urmare, există posibilitatea ca criza COVID-19 să agraveze inegalitatea, afectând extrem de grav persoanele vulnerabile.

Piaţa muncii după pandemie. Digitalizarea rapidă

Pe lângă aceste schimbări, pe piaţa muncii se poate observa şi o digitalizare rapidă. Aceasta a fost impusă de necesitatea de a limita deplasările.

Potrivit datelor Eurostat, în 2019, doar 5,4% dintre angajaţi cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani au lucrat constant de acasă. Aceste statistici reflectă faptul că munca de acasă a fost destul de rar întâlnită înainte de pandemie.

În 2019, doar 5,4% dintre angajaţi cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani au lucrat constant de acasă

Specialiștii în resurse umane spun că această pandemie va aduce o creştere importantă a persoanelor care vor avea posibilitatea să lucreze de acasă în viitor. Global Workplace Analytics arată că 76% dintre angajați vor să continue să lucreze de acasă, cel puțin săptămânal, după ce criza se va încheia.

Piaţa muncii după pandemie. Aşadar, această perioadă ar putea fi un punct de plecare pentru o transformare digitală permanentă, chiar și după criză.

Piaţa muncii după pandemie. Creşterea economiei GIG

Această criză ar putea duce la o accelerare a aşa-numitei economii GIG, în care forţa de muncă – în special tinerii profesioniști – se axează mai mult pe locuri de muncă flexibile, temporare sau independente, care adesea implică conectarea cu clienții prin intermediul platformelor online. Economia GIG se caracterizează prin capacitatea de adaptare la diferite situații și necesită o muncă și un stil de viață mai flexibil.

Economia de tip GIG reprezintă un model de muncă prin care freelancerii lucrează individual pe proiecte şi într-un sistem de colaborare. Companiile aleg să apeleze la contractori independenți pentru a efectua diferite locuri de muncă individuale sau sarcini.

Piaţa muncii după pandemie. Exces pe piaţa spaţiilor de birouri

Atunci când oamenii vor lucra de acasă în mod regulat, ar putea rezulta un exces pe piaţa spaţiilor de birouri disponibile. Acest lucru poate fi util pentru marile oraşe extrem de poluate şi cu preţuri prea ridicate în cazul chiriilor şi locuinţelor.

Piaţa muncii după pandemie. Acestea sunt doar o parte din schimbările pe care criza generată de pandemia de coronavirus le-a adus sau le poate aduce pe piaţa muncii. Totuşi, nu este încă prea clar modul în care pandemia va continua să afecteze lumea şi ce măsuri vor fi necesare pentru a putea preveni răspândirea virusului.

Citeşte şi Cum se va schimba turismul mondial după pandemia de coronavirus?