Stiri: Companii

Piata muncii

Piața muncii în 2019. Principalele provocări

01.03.2019

Piața muncii în 2019. Siguranța locului de muncă trece în prim-plan, în timp ce firmele își reorientează prioritățile. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de compania de consultanță Frames și cea de traininguri TrainYourBrain – Barometrul pieței forței de muncă. Astfel, semnele de incertitudine din economie, legate în primul rând de fiscalitate, își fac simțițe efectele și în piața muncii, acolo unde tot mai multe companii și angajați privesc acest an ca unul plin de provocări.

Asigurarea siguranței jobului și fidelizarea angajaților = cheie, prin pachete de beneficii suplimentare, reprezintă principalele tendințe într-o piață HR puternic afectată de lipsa de personal și de concurența salarială venită dinspre sectorul public.

Piața muncii în 2019. Așteptările mediului de afaceri

”Evenimentele de pe scena publică din acest început de an au influențat într-un mod semnificativ așteptările mediului de afaceri. Astfel, dacă în 2018, programul flexibil, masa de prânz și bonificațiile suplimentare creșteau în topul preocupărilor, în primul barometru din 2019, lansat cu ocazia Train Your Business (a II-a ediție), eveniment desfășurat pe 1 Martie la Hotel Intercontinental, siguranța locului de muncă a revenit printre primele mențiuni”, se arată în studiul citat.

Piața muncii în 2019. Pachetul salarial

Întrebați care sunt elementele care fac diferența între ofertele de muncă în 2019, pe primul loc s-a situat pachetul salarial. Acesta a fost menționat de 67% dintre respondenți (avans de 5% față de 2018). Pe locul al doilea s-a aflat reputația firmei, menționată de 52%. Procentul este în creștere cu 9% față de ediția anterioară. După aceea urmează siguranța locului de muncă, element care a avansat, din prisma numărului de mențiuni, cu 14% față de anul trecut, la 47%.

Piața muncii în 2019. Incertitudini

,,2019 a adus multe incertitudini în economie. Deprecierea leului, scumpirea creditării, modificările fiscale și prognozele privind posibila încetinire a creșterii economice au stârnit semne de îngrijorare în rândul angajaților români. Iar veștile privind închiderea unor fabrici din vestul țării și plecarea unor investitori străini au amplificat teama că, în acest an, companiile vor trece la măsuri de criză, de la reduceri de salarii și disponibilizări la închiderea activității. Așa s-a ajuns ca mulți dintre angajați să se întrebe dacă locul de muncă este unul sigur, stabil, iar compania la care lucrează este îndeajuns de solidă încât să reziste provocărilor’’, a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Piața muncii în 2019. Alte beneficii

Pe lângă pachetul salarial, reputația firmei și siguranța locului de muncă, respondenții la Barometrul pieței forței de muncă 2019 au menționat, la capitolul avantaje care fac diferența între ofertele de muncă:

  • asigurarea medicală privată (în creștere cu 12% față de ediția precedentă),
  • programul flexibil
  • decontarea transportului
  • suportul financiar pentru traininguri
  • abonamentul la sala de sport
  • decontarea mesei de prânz
  • reducerile la diverși parteneri comerciali

,,Siguranța locului de muncă, menționată de tot mai mulți respondenți, are, în primul rând, o dimensiune aspirațională. Experința crizei economice a arătat că, indiferent de nivelul de carieră, locul de muncă în mediul privat nu este garantat nimănui. Siguranța locului de muncă poate fi privită doar din prisma dorinței angajaților de a munci mai responsabil, mai eficient, în speranța că rezultatele îi vor face indispensabili companiei’’, a menționat Alexandru Bălțat, managerul Train Your Brain.

Piața muncii în 2019. Stat vs. privat

Creșterea salariilor din sectorul public a pus presiune pe piața forței de muncă din țara noastră.

Întrebați ce ar alege, dacă ar avea două oferte de joburi similare – la stat și la privat, 47% dintre respondenți au indicat sectorul public. 32% au răspuns pe cel privat, în timp ce 21% au evitat să răspundă.

,,Interesul respondenților pentru sectorul public trebuie pus în legătură directă cu siguranța locului de muncă și cu evoluția economică impredictibilă din 2019’’, se precizează în Barometrul Frames&Train Your Brain.

Cu toate că mediul privat oferă incomparabil mai multe oportunități, funcția publică, indiferent de nivel, asigură:

  • garanția unui salariu care vine la timp
  • garanția unui loc de muncă stabil, imun la o posibilă noua criză economică.

Citește și Târgul de Turism al României 2019: 21.500 de vizitatori, la Romexpo