Stiri: Companii

Beneficii extrasalariale 2023.

Piaţa muncii în Europa 2020. Ce tendinţe se pot remarca?

26.06.2020

Piaţa muncii în Europa 2020. Tendințele privind ocuparea forței de muncă în Europa Centrală şi de Est și în regiunea MENA sunt foarte diverse și sunt legate de condițiile economice naționale. Unele țări au avut o performanță remarcabilă în ceea ce privește creșterea participării forței de muncă. Cehia, Ungaria, Polonia, România și Turcia au observat că ratele de angajare în 2019 depășesc nivelurile de criză anterioare anului 2008 cu 5 puncte procentuale sau mai mult, în timp ce Serbia a înregistrat și ea o creștere recentă a ratelor de ocupare.

Piaţa muncii în Europa 2020. Raportul Adecco

Adecco Group a lansat recent raportul bianual Inovantage. Această ediție a raportului pune în lumină domeniile în care trebuie investit pentru un viitor durabil al forței de muncă. Raportul analizează tendințele globale în dezvoltarea și participarea forței de muncă, dar se concentrează asupra Europei Centrale și a regiunii MENA (inclusiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația, România, Bulgaria, Serbia, Grecia, Turcia și Emiratele Arabe Unite).

Piaţa muncii în Europa 2020. Competitivitate

Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă a făcut ca piețele muncii să devină mai competitive pe măsură ce cresc. Când vine vorba de creșterea costurilor forței de muncă, țările din Europa Centrală și de Est sunt lideri la nivelul Uniunii Europene. Trecerea de la un model cu salarii mici în asigurarea competitivității necesită o creștere a productivității și lucrători mai bine calificați.

Toate acestea împreună cu oferta redusă de lucrători pe piața forței de muncă impun mai multă presiune asupra companiilor pentru retenția și recalificarea personalului.

Piaţa muncii în Europa 2020. Investiţii

„Regândirea dinamicii privind investițiile în capital uman nu a fost niciodată mai relevantă. 2020 a început cu o pandemie disruptivă, forțând țările în izolare, pe fondul eforturilor de a salva vieți și de a împiedica sistemele medicale să fie copleșite. Există deja indicatori – cel puțin pe termen scurt – de încetinire economică și creștere a șomajului. Cu toate acestea, încă învățăm despre cât de profund ne va afecta pandemia în viața de zi cu zi. Este momentul oportun să regândim invetiția în forța de muncă din punct de vedere al flexibilizării mediului și contractelor de muncă, dar și al programelor de învățare pe tot parcursul vieții.” – susține Florin Godean, Cluster Manager Adecco Romania & Ungaria.

Conversația investițiilor în recalificare trebuie însoțită de un apel pentru o creștere a flexibilității, cu accent pe „flexicuritate”. Acest lucru înseamnă îmbunătățirea flexibilității cu o securitate socială superioară pentru același lucru. Totuși, ca flexicuritatea să funcționeze cu adevărat, trebuie să se întâmple pe fondul unei regândiri mai largi a securității sociale existente și a altor sisteme.

Piaţa muncii în Europa 2020. Oportunitatea de schimbare

În prezent, România ridică restricțiile aplicate pe fondul epidemiei de coronavirus. Însă, piața muncii nu sesizează încă oportunitatea de schimbare și asumare a flexicurității. Până de curând (2018-2019), doar 0.4% din români lucrau de acasă și numai 6% aveau contracte part time. În prezent, aceste cifre au fost accelerate de epidemie, dar sunt încă departe de media europeană: 5.2% lucru de acasă și 19% contracte part time. Celelate țări din regiune nu sunt nici ele aproape de media europeană, însă unele depășesc cu mult România în funcție de acești indicatori (ex. Slovenia sau Grecia).

Proiecte de învăţare pe tot parcursul vieţii

În ceea ce privește investiția în proiecte de învățare pe tot parcursul vieții (lifelong learning) România se află pe ultimul loc din Europa. Doar 0.9% din adulții din România au participat într-un proces de învățare continuă (2018), comparativ cu:

  • 29.2% – Suedia
  • 11.1% – media europeană
  • 11.4% – Slovenia (cea mai bine clasată țară din regiune)

Citeşte şi Vacanţe 2020. Unde aleg românii să călătorească în acest an?