Stiri: Asociatii

Piata muncii temporare in 2021

Piața muncii temporare în 2021: Creştere de 19% în primul semestru

25.08.2021

Piața muncii temporare a înregistrat, potrivit datelor transmise de Furnizorii de Servicii de Resurse Umane, membri AFSRU, o creștere de peste 19% în prima jumătate a anului. Cele mai multe angajări pe proiecte de muncă temporară au fost realizate pe profiluri entry level. 37% din numărul total de angajări pe proiecte temporare din această primă jumătate de an au vizat candidații aflați la început de drum în carieră, 33%, specialiști și personal calificat, urmate de 19% personal necalificat și 11% management.

Piața muncii temporare în 2021. „Un număr mare de oprtunităţi”

”Un număr mare de oportunități a fost deschis anul acesta pentru tinerii absolvenți. S-au recrutat vorbitori de limbi străine, absolvenți de studii economice, tineri deschiși să învețe, motivați șă muncească și să se dezvolte”, a declarat Bogdan Gabor, Președintele AFSRU.

Topul industriilor

În clasamentul industriilor care au apelat cel mai des la soluțiile de muncă temporară se află:

  • transportul și logistica
  • producția
  • industria IT&C
  • agricultura
  • industria automotive
  • mass market retail-ul
  • pharma
  • SSC-urile
  • BPO-urile

Potrivit datelor furnizate de membrii AFSRU, anul acesta au fost preponderent înregistrate solicitări pentru joburi în call centers, posturi de muncitori calificați și necalificați, operatori producție, șoferi, analiști servicii clienți, precum și specialiști suport IT.

Piața muncii temporare în 2021. Competenţe

Pe lista de competențe se numără competențele tehnice și digitale, cunoștințele de limbi străine, abilitățile de utilizare a computerului, capacitatea de analiză a informațiilor, dar și abilități precum atenția la detalii, abilitatea de a rămâne concentrat pe sarcini repetitive sau dexteritatea. Apreciate sunt, de asemenea, şi creativitatea, capacitatea de inovare și abilitățile de comunicare.

Cu toate că munca temporară este o soluție utilizată în mai toate regiunile țării, cele mai multe proiecte se concentrează în zona de sud, București și Ilfov, precum și în centrul și vestul țării.

Piața muncii temporare în 2021. Estimări

Furnizorii de Servicii de Resurse Umane estimează o creștere a cererii din partea companiilor tradițional „consumatoare” de servicii muncă temporară, însă se așteaptă ca deficitul de forță de muncă să impacteze în sens negativ numărul de temporari.

Producția, industria automotive și zona de logistică vor fi consumatoare de servicii de muncă temporară în mare parte datorită dificultăților întâmpinate în atragerea candidaților, precum și pentru flexibilitatea pe care munca temporară o asigură.

Deblocarea angajărilor

”După o perioadă în care majoritatea companiilor și-a pus planurile în așteptare, anul acesta multe dintre ele și-au reluat proiectele, fapt care a condus la deblocarea angajărilor. Având în vedere flexibilitatea pe care munca temporară o asigură, aceasta a fost o soluție pentru această perioadă de incertitudine. În actualul context, ne așteptăm ca cererea de servicii de muncă temporară să își mențină creșterea, iar companiile să ia în considerare această formă de angajare tot mai des.” a punctat Bogdan Gabor, președintele AFSRU.

Citeşte şi Rata şomajului scade în iunie 2021. Câţi români nu au un loc de muncă?