Stiri: Economie

Piața neagră a țigaretelor a ajuns la 17%, în iulie

19.08.2014

Piața neagră a țigaretelor a avansat puternic în luna iulie, ajungând la 17%, față de 16,1 %, în luna mai și aproximativ 14% la finele anului trecut, nivelul fiind cel mai ridicat din ultimii trei ani, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.

„Regiunea Nord-Est continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu toate că această zonă a țării este singura în care piața neagră s-a aflat în scădere în luna iulie (cu 7,8 p.p., până la 34%). Creșteri semnificative se înregistrează în București (plus 3,1 p.p., până la 15,8%) și în Vest (plus 3 p.p. până la 26,1%). Din punct de vedere al provenienței, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele “Cheap Whites” continuă să dețină cea mai mare pondere din piața neagră, aflându-se în creștere față de luna mai (plus 11,2 p.p. până la 50,6%.). Produsele cu timbru de Ucraina și Moldova continuă să dețină ponderi importante (16,4%, respectiv 20,8%), deși se află în scădere față de luna mai”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria, a afimat că rezultatele studiului confirmă avertismentele de la finele anului trecut. În plus, ignorarea prevederilor directivei privind taxarea la tutun, prin indexarea arbitrară a cursului de schimb la care se plătește acciza, nu a adus bani mai mulți, ci pierderi la bugetul de stat.

“Dat fiind ritmul accelerat de creștere a pieței negre, autoritățile competente în combaterea contrabandei sunt nevoite să depună eforturi suplimentare, pentru reducerea comerțului ilegal cu țigarete, eforturi sprijinite și de companiile de tutun”, a explicat Gilda Lazăr.

De asemenea, Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România, a spus că avansul din iulie, de aproape un punct procentual, comparativ cu luna mai, cel mai important inregistrat în perioada ianuarie –iulie 2014.

“Datele companiei de cercetare Novel arată de altfel și alte recorduri în ce privește piața neagră: cel mai ridicat nivel din martie 2011 și o creștere continuă timp de mai mult de o jumătate de an. Toate acestea în condițiile în care autoritățile competente au depus eforturi susținute pentru combaterea comerțului ilegal cu țigarete. Este evident, așadar, că pentru reducerea pieței negre instituțiile statului trebuie să acționeze concertat și coerent, iar factorii de decizie să ia în calcul consecințele pe termen mediu și lung ale unor politici fiscale gândite pe termen scurt”, a completat Adrian Popa..

.

La rândul ei, Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris România și Bulgaria, a declarat că piața neagră se amplifică într-un ritm nemaîntâlnit în ultimii ani, iar impactul este cu atât mai semnificativ cu cât de la începutul anului și până acum veniturile la bugetul de stat provenite din acciza la produsele din tutun s-au erodat constant.

“Accizele plătite de industria tutunului reprezentau peste 40% din totalul veniturilor din accize la buget în 2013. Considerăm că este momentul ca eforturile autorităților de până acum să fie încadrate într-o strategie pe termen mediu armonizată cu prevederi fiscale corespunzătoare, precum și cu obiective clare pentru reducerea comerțului ilicit cu țigarete. Ne declarăm deschiderea pentru a colabora cu autoritățile în vederea identificării celor mai eficiente soluții pentru securizarea veniturilor bugetare și menținerea unui climat de afaceri predictibil”, a detaliat Sorana Mantho.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al ţării, după companiile din sectorul petrolier. Anul trecut, industria a virat la bugetul de stat peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe și contribuții.